Блиц: Христо Иванов иска мястото на Цацаров

Блиц: Христо Иванов иска мястото на Цацаров | StandartNews.com

Лъсна крайната цел на атаките срещу главния прокурор Сотир Цацаров, написа Блиц. Те идват от кръга около сайтовете „Бивол" и „Медиапул", в които бе замесена и Европейската комисия. А "задачата" е сегашният правосъден министър Христо Иванов да стане главен прокурор.

Не случайно в заверата активно участва и новоизбраният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов, който единствен от цялата юридическа гилдия се изказва многозначително в полза на тезата на заговорниците, че „по-важен е моралът, а не законът", намеквайки за оттеглянето на обвинител №1 от поста.

Това научи БЛИЦ от отлично информирани източници с намеренията на заговорниците, които клатят не просто прокуратурата, а и цялата държава, тъй като записите атакуват високопоставени личности и самия премиер Бойко Борисов.

Според източниците на БЛИЦ заверата е дело не просто на протестърската общност, към която спада правосъдният министър Христо Иванов, но и на задкулисните им кукловоди от т.н. Реформаторски блок. Техен приближен е и Лозан Панов, който принадлежи към кръга на Иван Костов, Йордан Соколов и Румен Ненков.

Присъствието на Сотир Цацаров обаче не осигурява достатъчен комфорт за групичката да се развихри по посока на пълното овладяване на съдебната власт, каквато всъщност е крайната й цел, особено с яростната защита на абсолютно неприемливите за мнозинството депутати, включително и от ГЕРБ на предлаганите от тях конституционни промени.
Затова заговорниците са измислили сценарий, по който да разклатят позицията на главния прокурор и да поставят на негово място сегашния правосъден министър Христо Иванов, който всъщност е лишен от адвокатски права от собствената си гилдия.

Още повече, че Иванов натрупва критична маса напрежение не само срещу себе си, но и срещу цялото правителство, както в обществото и сред депутатите, така и в самото правителство.

Според източници на БЛИЦ напоследък вицепремиерът Меглена Кунева категорично отказва да разговаря с Христо Иванов не само заради самодейните му изяви и заговорнически страсти, с които може би е запозната, но и заради това, че негативизмът към него удря и по нейните инициативи, какъвто беше ударът срещу антикорупционния й закон.

Запознати твърдят, че след заверата около записите между двете съдийки Ченалова и Янева, в който Христо Иванов несъзнателно си призна, че е лично замесен, не е изключено да се прости с министерския си пост. Както не е изключено и цялата завера да е подхваната именно защото Иванов надушва, че облаците се сгъстяват над главата му. Ако заверата бъде разплетена докрай, поста на правосъден министър едва ли ще остане вакантен дълго, тъй като Кунева веднага би могла да го поеме, пише още Блиц

Много по-печална е ситуацията с вътрешния министър Румяна Бъчварова, която също принадлежи към този кръг и която участваше с друга завера – за обезглавяване на структурите на МВР на всякакви нива, както БЛИЦ вече съобщи. След последното проучване на „Алфа рисърч" е видно, че евентуалното й издигане за президент от ГЕРБ вече е невъзможно, тъй като рейтингът й е сринат.

За сметка на това обаче Бъчварова може да оварди поста си на вътрешен министър поне до края на мандата, на което разчитат и реформаторите. Ако сценарият със събарянето на Сотир Цацаров и възкачването на Христо Иванов на главния прокурорски пост бе изработен по-умно, крайната цел на реформаторите – да овладеят ДАНС, МВР и прокуратурата щеше да се реализира.

При сегашните обстоятелства обаче не се знае каква ще бъде реакцията не само на премиера Борисов, но и на ръководството на ГЕРБ, което и без това е зле настроено към властовата лакомия на партньорите си. Последният месец от годината може да се окаже последен и за домогването на определени хора към властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай