БГ съдът решава мошеник или дисидент е Кобляков

МВР го закопчали по искане на Интерпол, не е издирван, твърди защитата му

БГ съдът решава мошеник или дисидент е Кобляков | StandartNews.com

Протести от София до Париж срещу екстрадицията на бизнесмена в Москва

Софийският градски съд (СГС) ще вземе решение за съдбата на "горещия картоф" Николай Кобляков. От държавното обвинение вчера издадоха постановление, с което налагат 72 часа арест на руснака, който е на мушката на Москва. Прокурорите обаче не посочват мотивите за задържането му. Кобляков е с двойно - руско и френско, гражданство. Бизнесменът, който е сред върлите противници на режима на Владимир Путин и от 4 г. живее в Париж, бе задържан на софийското летище на 29 юли. Кобляков е известен с това, че организира опозиционни митинги във френската столица с асоциацията си "Рюси-Либерте" ("Свободна Русия"). Както и акции в подкрепа на "Пуси райът" и на "затворниците от Блатния площад", които протестираха при завръщането на Путин в Кремъл. Според публикации в руските медии обаче, бизнесменът е на мушката на Москва заради измами.

"Задържането на Кобляков е по искане на Интерпол. В случая България е обикновен изпълнител на искането и няма как да откаже ареста", заявиха от пресцентъра на МВР и обясниха, че материалите са предадени на прокуратурата. Проверка на "Стандарт" на сайта на Интерпол показва, че Кобляков не е издирван с червена бюлетина. Това потвърди и адвокатът му Биляна Коцакова. "Руската федерация е поискала Николай Кобляков да бъде издирван за престъпление, извършено 2004 г.

До момента обаче той не е задържан за извършени престъпления. В искането за арест не е отбелязано какво точно е престъплението, за което се иска клиентът ми", коментира адвокат Коцакова. Тя съобщи, че към момента Кобляков се намира в ареста на Националната следствена служба (НСС). "Кобляков живее във Франция, но до момента не е търсен или задържан за престъпления, а заповедта за арест е издадена от Московски съд 2013 г. Не съм се запознала с материалите по делото и приложените документи в Русия. На сайта на Интерпол такова лице не стои за издирване с червена бюлетина", категорична бе Коцакова.

Според запознати френски дипломати вече са активирали връзките си, за да намерят механизми, с които руснакът да бъде предаден на Париж. Международни експерти пък, цитирани от електронния вестник "Провед", твърдят, че евентуалното екстрадиране на Кобляков в Русия ще предизвика огромен дипломатически скандал - особено в светлината на санкции, които в момента Брюксел налага на Москва.

Групата "Свободата за Николай Кобляков!" във Фейсбук организира вчера на обяд протест пред НСС. Готви се и митинг пред БГ посолството в Париж.

Асоциацията "Рюси-Либерте" публикува призив до властите ни да не екстрадират бизнесмена в Русия. Според правозащитниците, "независимо от мотивите за ареста", заради опозиционната си дейност Кобляков може да има неприятности, ако бъде предаден на Москва. Изявлението е подписано от още две влиятелни френски правозащитни организации - Лига за правата на човека (LDH) и Международна федерация за правата на човека (FIDH). Сдруженията приканват Париж да задейства дипломатически средства, за да не допусне екстрадиране на бизнесмена в родината му. В документа се твърди, че срещу правозащитници в Русия "редовно се повдигат неоснователни обвинения по мотиви, които всъщност са политически.

В сряда пък самият Кобляков писа във Фейсбук, че "по неясна засега причина се е появил в списъците на Интерпол", откаран е в български затвор и скоро ще бъде съден с оглед екстрадиране в Русия".

По закон българските власти са задължени да арестуват всеки издирван от международното звено. След това го поема прокуратурата, а съдът решава мошеник или дисидент е Кобляков и дали ще се стигне до екстрадиция.

ДИПЛОМАТИТЕ: Изясняваме случая

Посолството на Франция е информирано за ареста на френския гражданин Николай Кобляков. В контакт сме с българското правосъдие и работим за изясняване на случая, съобщи за "Стандарт" говорител на дипломатическата мисия. Наш представител се е срещнал с Кобляков, тъй като той има право на консулска защита, добавиха още от там.
От руското посолство в София пък отказаха коментар.

Лобира за "Пуси райът" и спонсорира "Свободна Русия"

Социален предприемач, директор на неправителствена организация за комплексно обслужване на пенсионери. Като такъв се споменава Николай Кобляков в публикация на в. "Комерсант" от 15 октомври 2010 г. за среща на тогавашния руски президент Дмитрий Медведев с участниците на Третия конгрес на руските социални педагози и социални работници. На форума Кобляков заявил, че разходите за социално обслужване на пенсионерите ще растат и затова ще се наложи и на бизнеса, и на държавата да заделят средства. По думите му разходите за местата в руските старчески домове ще се увеличат три пъти до 2020 г. от сегашните 220 000 и това ще струва на руската държава 500 млрд. рубли.

Два месеца по-късно Кобляков коментира идеята на тогавашния кмет на Москва, Сергей Собянин, да се построят "пенсионерски градчета" на територията на Централния федерален окръг на Русия. Кобляков, тогава президент на компанията Senior Group, представена като занимаваща се с комплексно социално обслужване на възрастни хора в Източна Европа и Русия, посочва, че този модел с градчетата "не е много добра за нашата страна". "Нито една баба, нито един дядо, чувстващи се независими, няма да могат да бъдат убедени да се преместят на друго място", е заявил Кобляков, цитиран от РИА Новости. И е посочил, че във Франция такъв модел не е сработил, за разлика от САЩ например.

Вестник "Известия" пък разказва на 12 септември 2012 г. за компанията Senior Group. Тя била основана от Николай Кобляков през 2007 г. като съвместно предприятие с европейския оператор за хотели за възрастни хора Group Almage. Дотогава, според Известия, Кобляков бил зам.-изпълнителен директор на един от най-големите частни пенсионни фондове в Русия - "Благосостояние". Но в края на 2011 г. продал цялата компания на руския бизнесмен Алексей Сиднев.
Кобляков е един от главните герои и в публикация на руското издание на сп. "Форбс" от 11 януари 2013 г., в която се разказва как приятел на Путин - шефът на банка "Россия", Юрий Ковалчук (същият, който вчера бе включен в черния списък на ЕС със санкциите срещу Русия - б. ред.) е спасил от закриване един от историческите магазини за руски книги в Париж - Librairie du Globe. Работата е там, посочва "Форбс", че месеци по-рано в магазина е работил Координационнияj съвет на руската опозиция, а също и там се провеждат събрания на асоциацията Russie-Liberte (Свободна Русия), в която активен участник и спонсор е Кобляков. Той е и един от двамата основни акционери в компанията, отбелязва "Форбс".

И допълва, че Кобляков не просто критикува режима на Путин, а организира във Франция митинги в подкрепа на руската пънк група "Пуси райът" и на демонстрантите срещу Путин от Блатния площад. Кобляков давал пари за поддържането на магазина, но след това му се наложило да продаде дела си в руския си бизнес - веригата елитни старчески домове Senior Hotel Group. "Форбс" посочва, че след извършването на обиск в дома му през 2010 г. и извикването му на разпит в Следствения комитет в Москва, той заминал за Франция през Украйна. И сега Кобляков създавал същата верига за пенсионери в Прибалтика и Полша, но с пари на френски инвеститори.

Наскоро счупил крак

Задържаният в София Николай Кобляков наскоро е претърпял счупване на десния крак. На последните снимки във Фейсбук той е с патерица и шина. Контузията е вследствие на велосипедна катастрофа. Самият Кобляков е запален колоездач. През последните дни той е присъствал на конни надбягвания на Елисейското поле и на авиопарад в Париж.
От снимковия материал личи, че руският дисидент периодично се е занимавал с организиране на митинги срещу Путин във френската столица под шапката на "Свободна русия". През последните месеци обаче той е кръстосвал надлъж и нашир Франция с колелото и почти не се е занимавал с политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай