Българин от третия пол се бори в съда за мъж

Българин от третия пол се бори в съда за мъж | StandartNews.com

Ако момиченцата са котенца, а момченцата са кученца, аз съм заек, обяснил на дъщеря си

"Ако момиченцата са котенца, а момченцата са кученца, аз съм заек". Така бащата на две деца Пол Найденов обяснил на дъщеря си ситуацията с биологичния си пол. Историята му стана достояние още миналата година по време на интервю в предаването "Тази събота" на Би Ти Ви. Пол е интерсексуален или от така наречения трети пол. Тези хора се раждат с неопределени или смесени полови белези. В голяма част от случаите половите органи на единия пол (обикновено - мъжките) се премахват по оперативен път, без да се иска съгласието на съответната личност и без да се взема предвид дали и как се самоопределя тя. Пол се е идентифицирал като момче в детството си, но въпреки това оперативно е "превърнат" в момиче и до ден днешен притежава документи за самоличност, в които фигурира женско име.

Казусът на Найденов вече влезе в съдебната зала. През миналата година той подава молба до Софийския районен съд (СРС) за промяна на пола, вписан в документите му за самоличност като женски, съобщава "Правен свят". Найденов е първият известен случай на интерсексуален българин, който води подобно дело по Закона за гражданската регистрация. Той обаче получава отказ от първата инстанция. Сега Найденов и адвокатът му Наташа Добрева обжалват пред Софийския градски съд, който ще заседава по казуса през май

Интерсекс е терминът, който вече се използва вместо познатия от миналото "хермафродит", което е само един от видовете интерсексуални състояния. Самият Пол има синдром на Morris, известен и като синдром на андрогенна резистентност. Това

е една от многото вариации, наричани интерсекс състояние

СРС назначава сексологична експертиза, която установява, че Найденов има състояние "интерсексуалност" (ендокринно отклонение), а не "транссексуалност". Вещо лице потвърждава, че той има генетичен пол на мъж (XY полови хромозоми). И нещо повече - според експерта "проучените материали по делото и прегледът... недвусмислено сочат за наличие на съзнание за принадлежност към пол, съответстващ на генетичния пол", т.е. мъжки.

СРС обаче пише в решението си, че не може да приеме "като абсолютно сигурно и достоверно обстоятелството, че молителката страда от Синдром на Morris, тъй като вещото лице констатира, че представеното изследване показва мъжки кариотип, но не съдържа информация за ДНК анализ, липсва гинекологичен преглед, вкл. ултразвукова диагностика на вътрешни полови органи, без които диагнозата се явява непълна". Производството за смяна на пола, както изрично е отбелязано в решението, е по Глава 49 от Гражданския процесуален кодекс, което предполага съдът да оказва съдействие на молителя, включително по своя инициатива да събира доказателства и да взема предвид факти, непосочени в молбата. Вместо това магистратите заключават, че "молителката е лице от женски пол и няма данни да има външни полови белези, съответно органи, които да я определят като лице от мъжки пол".

Въпреки че Найденов е жена по лична карта, никога не се е чувствал част от слабия пол. Последният път, когато носил рокля е било на абитуриентския му бал. Тогава се чувствал все едно "са ме заврели в клоунски костюм и ме бяха накарали да се правя на нещо, което не съм". По неговите думи,

Господ го е замислил като момче

но у него се появили полови белези на момиче. Когато бил на 3-4 годинки, лекарите решили, че трябва да е момиче и цял живот се опитвали да го превърнат в такова. Детството му е преминало по болници, където той е претърпял множество хирургични операции, за да се превърне в момиче. "Всяка година минимум по половин месец лежах в Медицинска академия, където ми правиха цял куп изследвания, симпатични лелички и чичковци си говореха с мен", спомня си той. Питали го какво иска да бъде - момче или момиче, и той винаги казвал момче. Няма спомен какви точно операции са му правени, а от Медицинска академия му отказали епикризите с мотива, че при наводнение точно неговите книжа са били унищожени. Според него, манипулациите, които са му правени, са неморални. "Когато са ми махнали тестисите, никой не си е задал въпроса за някаква алтернатива", каза с мъка Пол. С жена си се срещнал преди 13 години. Припознал двете й деца като свои.

"Те знаят, че татко им навремето са го мислели за момиче", обяснява Пол. "Мечтая в един момент да срещна поне един интерсекс човек, който да ми каже, че съм му помогнал. Основното нещо, което искам, е ако може да дам кураж на родителите на деца с т.нар. ДСД - отклонение в половото развитие, да се замислят дали това, което лекарите им предлагат, е най-доброто за децата. Може би не е", казва в изповедта си представителят на третия пол.

Пол Найденов получи наградата "ЛГБТИ (лесбийки, гей, би, транс и интерсекс хора) личност за пример" за 2015 г. на младежката организация "Действие". Пол е отличен за активната му работа в защита на правата на интерсекс хората. Той е един от хората, спомогнали буквата "И" да бъде добавена към абревиатурата ЛГБТ(И) у нас, се казва в мотивите за наградата. Буквичката означава "интерсекс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай