Акушерката остава в ареста

Акушерката остава в ареста  | StandartNews.com

Според прокурори действала с ярост и садизъм, според адвоката й - "пошляпнала" бебето

Акушерката, която преби 4-дневно бебе, остава в ареста. Това постанови Софийски градски съд днес. "Не съм виновна, искам да се прибера вкъщи", пък бяха единствените думи на Емилия Ковачева пред Темида.

Ковачева не помни ясно какво се е случило в нощта, когато в продължение на час и половина би 4-дневното бебе Никол. Това обяви адвокатът й Владислав Янев в съда. Състав на Софийския градски съд с председател Пенка Велинова гледа днес цял следобед мярката за неотклонение на обвинената акушерка в опит за убийство.

Прокуратурата по-рано поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Според обвинителите Ковачева може да се укрие или да извърши друго престъпление. Все още не е готова психиатричната експертиза. Експертна справка обаче показва, че тя не страда от психическо заболяване. Пред съда бяха представени експертиза за състоянието на бебето, както и техническа за записите от камерата, заснела престъплението. Прокурорът по делото Николай Христов заяви, че Емилия Ковачева е проявила изключителна ярост и садизъм към новороденото бебе. Според обвинителите все още не е ясен мотивът за извършване на престъплението. Държавното обвинение проверява записите от камерите в болницата, където се е случил инцидентът от 16 до 22 април, за да се установи какво е било поведението на Емилия Ковачева и отношението й към децата.

Според адвокат Владислав Янев версията на прокуратурата е невъзможна и необективна. По думите му дори и да се приеме, че Ковачева е нанесла удари, те са били леки, "шляпване" и не са причинили травмата на бебето. Адвокатът посочи, че разследването се води тенденциозно, като не се проверяват други версии. Според него, е възможно детето да е било изпуснато от друго медицинско лице. Той заяви, че Ковачева е обърнала внимание на дежурна лекарка в "Софиямед", че детето е с жълтеникав тен, но в 7 часа докторката не е констатирала травми по тялото на бебето. Малката Никол била и в ръцете на майка си, която не била забелязала да е бита.

Според защитата акушерката се намира във влошено здравословно и материално състояние. Тя издържала двете си дъщери, майка си и баща си, които били с малки пенсии.

Бебето Никол, което беше пребито от акушерка, вече е в стабилно състояние в "Токуда".

Даже робите в Римската империя са имали почивки
Владислав Янев, адвокат на Емилия Ковачева

Моята подзащитна каза, че е изтормозена и измъчена от тежестта на работата. Тя е изморена от 24-часовите дежурства, които са в разрез с всички закони в България и Европа. Даже робите в Римската империя са имали почивки. Съсипана е. Травмата не е нанесена от нея. Дълбоко съжалява, че това се е случило и й е много болно. Семейството й мизерства. Може ли човек да живее с 271 лева на човек на месец. Кой разпространи тези записи? Считам, че не е етично така да се манипулира общественото мнение. Има съд и следва да се изчака съдебното решение, да се установи истината. Дори не знам как са изтекли тези кадри. Аз мисля, че не е етично и не е законно. И от едната, и от другата страна има много мъка, никой не е искал това да става и мисля, че не е редно медиите да разпространяват кадри, които само да причиняват допълнителна мъка.

Дъщерите и майка й: Обичаме те

"Обичаме те! Знаем, че си невинна". С тези думи двете дъщери и майката на акушерката Емилия Ковачева я изпроводиха на излизане от съдебната зала. Близките на арестуваната жена не коментираха случилото се пред медиите. "Махайте се", извика майката на Ковачева към журналистите, които искаха да разговарят с нея.

Психологът: Лъвският и бебешкият плач най-стресират

Вторият по стресогенност фактор след лъвския и тигърския рев е детският плач. Това заяви психологът Росен Йорданов по Нова телевизия, който коментира побоя, който акушерката Емилия Ковачева нанесе на 4-дневната Никол. По думите му може би много от колегите й тайничко проявяват разбиране към нея, макар че постъпката й спрямо бебето е нечувана. Според Йорданов, два са факторите, които биха могли да доведат до трагедията с бебето - хронично натрупан и непреработен стрес и рисково събитие, при което капката е преляла чашата, като това би могло да бъде именно плачът на бебето.

"Лудостта не идва в един миг, имало е симптоматика преди това. Човек в нормално психично състояние не може да извърши такова чудовищно деяние", коментира пред bTV здравният министър от кабинета "Орешарски" Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай