Ахмед Муса Ахмед е обвинен за подстрекаване към война

Ахмед Муса Ахмед е обвинен за подстрекаване към война | StandartNews.com

Общо 7 души са обвинени за участие в престъпна група срещу републиката

Пазарджик. Прокуратурата в Пазарджик е повдигнала обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и налагане на антидемократична идеология.

Освен на него и на още 6 души са повдигнати обвинения в резултат на операцията на ДАНС и прокуратурата срещу прослава на Ислямска държава, съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

В рамките на проведени вчера и днес действия са извършени 46 претърсвания, 23 от тях - в Пазарджик. За 24 часа са задържани 26 души. До момента са разпитани около 30 свидетели.

По-рано днес Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу осъдения за радикален ислям у нас за участие в група, подстрекаваща към война и за налагането на антидемократична идеология. Мярката "задържане под стража" на Ахмед бе удължена на 72 часа.

Днес в джамията "Абу Бекир" се проведе традиционната молитва. Обстановката в квартал "Изток" е спокойна, но засиленото полицейско присъствие остава, пояснява БНР.

Освободените отказаха да коментират подробности, но техни близки споделиха, че при престоя им в ареста не е имало полицейски натиск над тях.

В Пазарджик вчера бяха арестувани шестима души – петима мъже и една жена, в хода на действията на властите срещу проповядването на антидемократична идеология. Сред задържаните е и осъденият за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед.

Претърсени са джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Иззети са компютри, голямо количество литература и видеоматериали. Работата на прокуратурата и агентите на ДАНС беше подкрепена от жандармерията.

Ахмед Муса Ахмед е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Снощи са били освободени двамата задържани от златоградското село Старцево. Имамът на селото Хасан Щърбов и Моника Веизова са били разпитани от разследващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай