Овации и награди за корифеите на Темида

 Овации и награди за корифеите на Темида | StandartNews.com

250 гости аплодираха на крака проф. Васил Мръчков и проф. Сашо Пенов - носители на Гран При 2017

 

Традиционният благотворителен бал на юристите събра елита в правния свят за пета поредна година. Над 200 адвокати и магистрати от цялата страна присъстваха на бляскавата церемония, на която бяха раздадени Националните правосъдни награди.
Но освен статуетките, грамотите, вълнението от отличените успехи и тържествените речи, във фокуса на събитието бяха четири деца, които се нуждаят от помощ.

"8-годишната Ивка буквално се бори за живота си. Момиченцето трябва да бъде спешно оперирано в Германия, за което са нужни 15 000 евро", обяви още в началото Нина Никол Хамилтън, водещ на тв предаването "Темида - цената на истината" и един от основните организатори на събитието.


В залата присъстваха и деца с церебрална парализа заедно със своите семейства, а балът на юристите беше посветен на каузата да събере пари за тяхното подпомагане. В края на събитието близо 7000 лв. бяха дарени на болните деца, събрани от благотворетелна томбола, процент от благотворителния куверт, отделни дарители и търг с картини, безвъзмездно предоставени от художниците Иван Яхнаджиев, Моно Петра, Дейзи Барбукова, Илия Желев и Николай Янакиев.

Тържеството започна с изпълнения на малките сладури от школата "Мюзик бокс" с вокален педагог Катина Димитрова и художествен директор Етиен Леви. Специални видео-обръщения към номинираните юристи отправиха депутатите Димитър Главчев, Тома Биков, Вежди Рашидов, Кристиян Винегин и Александър Симов.

Първо бяха връчени три специални приза. Омбудсманът Мая Манолова получи грамота и статуетка за борбата, която поведе през 2017 г., да отърве хората от пипалата на арбитражните съдилища. Наградата й бе връчена от председателя на Асоциацията на жените адвокати Елка Пороминска. Директорът по международните отношения към Международния адвокатски съюз Константин Димитров връчи приз на Адвокатска колегия Милано, а художникът Иван Яхнаджиев излезе да награди адвокат Екатерина Димитрова с приза "Адвокат в медиите". Тя води делата на над 20 популярни личности, а Христо Стоичков, Калин Сърменов, Жени Калканджиева, Ваня Червенкова, Енджи Касабие и много други я поздравиха от видеоекрана.

За "Сделка на годината" бяха отличени Кръпов и партньори. Наградата за "Синдик 2017" получи Велина Рашкова, за съдебен изпълнител - Мария Колева, а за медиатор - Надя Банчева.
В категорията "Прокурор на годината" статуетката отиде при Атанас Гичев, заместник-апелативен прокурор на Пловдив. За "Съдия 2017" бе отличена Хайгухи Бодикян, председател на Административен съд Хасково, която има 27-годишен юридически стаж.

Призът за "Млад юрист" получиха Величка Алмишева и Николета Рачева. През март те спечелиха първо място на международно състезание за млади адвокати по договорно право, организирано от Федерацията на Европейските адвокатури във Варшава (Полша).
 

Проф. Огнян Герджиков даде наградата в категорията "Правосъдие зад граница" на Марияна Кънчева от Общия съд на ЕС - първият български съдия, номиниран съгласно новата процедура, въведена с влизането в сила на Договора от Лисабон. Съдия Кънчева е активен член на Европейската асоциация на жените юристи, както и на асоциацията "Европейски жени", със седалище и на двете асоциации в Брюксел.
Нотариус на годината стана Луиза Стоева. С дейността си тя помогна за приемането на важни законодателни промени за облекчаване на регулаторната и административна тежест при регистрация на МПС, както и техническото обезпечаване на свързаността между регистрите на МВР-КАТ и Нотариалната камара.

В категорията "Дело на годината" статуетката бе присъдена за спора Валери Симеонов срещу братя Домусчиеви за Български морски флот.

 
За "Жена Адвокат" бе отличена Милена Гайдарска от кантора "Пенков, Марков и партньори". През 2017 г. тя беше водещ адвокат по осъществяването на няколко ключови дела и сделки. Сред тях е продажбата на 100% от капитала на „Булфелд" ЕООД - собственик на търговския център Paradise, на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle. Стойността на сделката е 252.9 милиона евро и е най-високата, оповестена до сега цена за сделка с недвижим имот в България.

Адвокат на 2017 г. стана Любомир Владикин, управител на адвокатско дружество "Владикин, Славов и партньори". А  кантора на годината стана "Попов, Арнаудов и партньори".

Призовете бяха връчени от медийните партньори на събитието и от председателите на юридическите обединения - на Нотариалната камара - Димитър Танев, на Асоциацията на синдиците - Мария Шукерова, на Българска съдийска Асоциация - съдия Богдана Желявска. Награди дадоха и екс изпълняващият председател на Софийска адвокатска колегия /САК/ адв. Пламен Ангелов, екс секретарят на САК Владимир Дончев, адв. Стефан Гугушев и други.
Посмъртна награда получи нотариус Александър Чакъров, който ни напусна преди няколко дни.

При връчване на наградата Гран при за цялостен принос към правото гостите в залата станаха на крака и аплодираха тазгодишните лауреати - професорите Васил Мръчков и Сашо Пенов. Речите им развълнуваха присъстващите, а статуетките Темида им бяха връчени от бившия председател на САК Петър Китанов и бившия служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай