2000 лв. глоба за нелегални цигари

2000 лв. глоба за нелегални цигари | StandartNews.com

Поне 2000 лв. ще стане глобата при повторно нелегално внасяне на цигари. Това предвиждат промени в Закона за митниците, подготвени от Министерството на финансите.

В момента глобата за контрабанда на цигари е от 200 до 250 на сто от продажната им цена. Но тъй като има хора, които системно внасят нелегално по няколко стека, се въвежда правило, че при второ нарушение глобата е поне 2 000 лв.

Митничарите ще имат и по-големи права при проверките на превозни средства. Те ще могат да проверяват дали камионите и колите имат винетки. Освен това ще проверяват шофьорите на камиони дали спазват изискванията за почивки, за продължителност на шофиране през деня, както и други изисквания на закона.

При постъпване на работа и всяка година до 31 май митничарите ще трябва да декларират своето имотно състояние, включително имуществото, което е съпружеска собственост, както и имотното състояние на непълнолетните си деца, гласят промените. В момента митничарите декларират цялото имущество на съпруга/та/ си, а не само това, което е съпружеска собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай