10-те аномалии във Фейсбук

10-те аномалии във Фейсбук | StandartNews.com

Неизбежно е най-различни аномалии да проникнат във Фейсбук. Някои от тях са невинни и забавни, други - потискащи. Виртуалната среда все пак е преносител на същите дефекти, които ги има и в реалността: само че понякога ги подсилва и репродуцира в завиден мащаб. Ето ги 10-те най-интересни странности в социалната мрежа.

1. Ремарк е новият покорител на женски сърца

Забравете за Пауло Коелю. Необичайна метаморфоза в български контекст е преживял великият Ерих Мария Ремарк. Има ли любовен цитат, който циркулира във Фейсбук, той неминуемо е негов. Впрочем, не се подвеждайте по името - не е задължително самият Ремарк някога въобще да го е написал. Всичко може да се прокара през неговото авторство. Ще попаднете на следните очевидно фалшиви за едни, но съвсем приемливи за литературно неподготвените други цитати. "За любовта са нужни двама", (Ерих Мария Ремарк). "Сърцето е като граната - щом се взриви, може да порази всички наоколо", (Ерих Мария Ремарк). Дори и да прочетете нещо от рода на: "Хлябът поскъпна. Докога ще търпим господа управляващи?" (Ерих Мария Ремарк"), хората, които ще го споделят, ще са повече от тези, които ще се усъмнят в него. Въобще, употребата на автора в социалната мрежа отдавна се е разминала с реалния образ на онзи човек, който написа "На западния фронт нищо ново", "Триумфалната арка" и "Черният обелиск". Ако прочетеш на захласнатите по него момиченца някои моменти от военните му книги, в които например простреляните коне се препъват във висящите им от стомаха черва и падат мъртви на земята, ще изпищят от ужас и ще изгубят настроение поне колкото да пропуснат солариума в неделя следобед.

2. Таргет N1 са тинейджърите

Фейсбук и Ютюб преобърнаха всички закони на маркетинга. В момента най-важният икономически таргет са хората, които въобще нямат доходи - 12-17 годишните. Питайте Гери- Никол, Дара, Криско и Емил Конрад как се правят милиони гледания за няколко месеца. Правилото е валидно и в световен мащаб: същото важи за Майли Сайръс, Ники Минаж, рапърът Дрейк и разбира се Джъстин Бийбър. Тинейджърите са живата сила на социалните мрежи: имат най-много свободно време, не отлепят очи от екраните и телефона и са много по сигурни фенове от заетите непрекъснато със задачи възрастни. Генерират трафик, който е немислим за всяка друга целева група, а това се монетизира по всякакви начини: реклами, книги, тениски и пр.

3. Най-щастливите двойки не се снимат

Няколко психологически проучвания установиха обратна зависимост между активността на любовните двойки във Фейсбук и реалното им чувство за щастие. Разминаването е страхотно: колкото повече снимки виждате на влюбените, докато те се целуват, купонясват, гушкат, мляскат, натискат, обичат, толкова по-съмнителна е здравината на връзката им. По всяка вероятност те просто имат нужда от лайкове, за да се убедят едни-други, че са намерили правилния човек до себе си. Ако обаче си стигнал дотам, че да ти е нужно мнението на обществото, за да се убедиш в собствения си избор, може да си сигурен, че си сбъркал, категорични са психолозите.
Двойките с най-стабилни отношения въобще не афишират ставащото между тях онлайн: те въобще не разбират необходимостта да го правят.

4. Реклами и тролове

Фейсбук трябваше да предложи хоризонтална структура на публични отношения, в която не хората с пари, а онези с качества трябва да доминират. В известно отношение и за определен период това действително беше постигнато. В последните години обаче се наблюдава обратен процес - огромните пари, наливани в спонсорирани връзки, страниците-"тролове", които са се казвали "Аз обичам майка България" и са предизвикали 200 000 лайка, а после са се прекръстили на "Дамски обувки", за да донесат огромен брой последователи на определени марки; въобще прочие други светли, сиви или тъмни финансови намеси деградират социалното общуване. Заради спонсорираните връзки постепенно се връщаме до онази ситуация, в която хората с пари в крайна сметка пак могат да зададат социалните доминанти. Подозира се още нещо - че сред лидерите на мнение има хора, които генерират и монетизират определени политически позиции, възползвайки се от Фейсбук популярността си и конформизма наоколо.

5. Жълтите дебнат известните

Няма по-голяма благодат за жълтите медии от наличието на Фейсбук. Известните и псевдоизвестните у нас са немного и един бърз преглед към статусите им моментално се превръща в новина на първа страница. Разбира се с известни прекрояване и радикално разминаващи се с намеренията на първоизточника интерпретации. Ако например Захари Бахаров е написал, че 19 годишните момиченца за нищо не стават, понеже по цял ден киснат по кафенцата и слушат кофти музика, в жълт вестник това изглежда така: "19 годишна съсипа Захари Бахаров", който, опасна работа уважаеми читатели!, влязъл в извънбрачни интимности със студентка, но тя му била шута, понеже била обидена от това, че той бил скандализиран, че тя не знаела кой е Антъни Кийдис. В последното са прави. Тя наистина не знаела кой е Антъни Кийдис. То и вие не знаете.

6. Историята с Петканов

Знаете ли кое е най-споделянето, коментирано и харесвано нещо в бг историята на Фейсбук? Статусът на Даниел Петканов, който това лято разкри, че гаджето му изневерява. 33 000 лайка, почти 2000 шервания. Това означава, че профилът му е генерирал повече трафик от този на всички медии и то в прайм тайма: по груби изчисления хората, прочели статуса му, би трябвало да са около милион и половина. Толкова за важността на обществените теми, които вълнуват населението.

7. Цензуриране на "Пулицър"

Фейсбук действително е арена, на която може свободно да изкажеш каквото решиш. В същото време обаче, отдалеч-отдалеч, в социалната мрежа започва да върлува и цензура. Най-емблематичния случай бе преди няколко месеца, когато мрежата изтри прочута и наградена с "Пулицър" снимка от Виетнамската война на младо момиче, бягащо голо след нападение с напалмови бомби. Аргументът бе, че фотосът нарушава правилата срещу голотата, което е особено интересно на фона на страницата на Николета Лозанова.

8. Спирала на мълчанието

"Спиралата на мълчанието" е една от най-популярните теории за природата на медиите. Според нея в публичното пространство винаги се налага една доминираща гледна точка, която поглъща всички останали, не толкова заради убедителността си, колкото поради конформизма пред водещото мнение на деня. Това е валидно и за Фейсбук - лекотата, с която различното се иронизира, подиграва, приобщава към подозренията за "опорни точки" и прочие други теории на конспирациите, е понякога зловеща.

9. Правиш си Инстаграм, за да избягаш от статусите

Всъщност, Инстаграм стана толкова популярен заради един "дефект" на Фейсбук - че в него просто има всичко - статуси, снимки, видеа, коментари, реклами. В един момент обаче ти се ще да нямаш това богатство на възможности. Все пак понякога на човек му се иска с празен поглед да разцъква снимките на приятелите си вместо с празен поглед да чете текстовете им във Фейсбук - това е дефинитивна разлика, която стои в основата на популярността на Инстаграм. Вероятно и заради това Зукърбърг купи преди години приложението - той просто не бе преценил, че понякога простотата е по-търсена.

10. Бягството в Туитър

И Туитър, и Фейсбук, са абсолютни масовки, служещи на милиони потребители по света. В България обаче двете мрежи се съвместяват по съвсем различен начин. От години принципът е следният: Фейсбук е мястото за народа, а Туитър - на аристократичния елит. Във втората мрежа са се вписали много по-малко българи, които обаче имат здрави връзки помежду си и страхотно чувство за хумор. Впрочем, почти всички лафове, които в някакъв момент стават популярни във Фейсбук, първо са циркулирали в Туитър и някой ги е извел оттам. А за Иво Сиромахов пък, който редовно е набеждаван от туитърджиите като плагиат на техните лафове, съществуват страхотни попадения. Като например "Иво Сиромахов не преминава - той се прокрадва".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай