Златанова: Сегашните протести започнаха през януари

Златанова: Сегашните протести започнаха през януари | StandartNews.com

Брюксел. "Сегашните протести започнаха още през януари и на тях хората искат социална справедливост, защото България е най-бедната страна в ЕС" Това каза пред Европейската информационна агенция Europolitics вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Разочарована съм, че мнозина политици у нас виждат решението в предсрочни избори, колкото се може по-рано. За мен това означава само, че те не могат да дадат друг отговор на проблемите на гражданите", казва Златанова в интервю за европейската агенция.

"Хората на улицата виждат недостиг на справедливост в обществото, на солидарност, на нормални отношения между институциите", казва тя. "Българите искат повече реформи. Те пътуват много, работят в ЕС, децата им учат в страните от съюза и виждат най-високите европейски стандарти", признава Златанова.

Министърът на правосъдието и вицепремиер е категорична, че това правителство перфектно може да предприеме такива мерки за социална справедливост, независимо от натиска на протестите и бойкота от основната опозиционна партия в парламента. Тя посочва гласуваните вече социални мерки като енергийни помощи за бедните, повече пари за майки и млади семейства и др.

Златанова коментира декларацията на посланиците на Франция и Германия, отхвърляща олигархичния модел в България, така: "не става дума за нещо, случило се през последната седмица или последния месец". Тя също е на мнение, че трябва да се демонтира този модел. "Гражданите няма да позволят той да съществува повече. Това е много важен урок от протестите, който трябва да си извлекат всички партии", казва министърът.

На въпрос за номинацията за ръководител на ДАНС, която стана повод за масовите протести в България, Златанова отговаря: "Не бих си позволила да оценявам който и да е депутат, избран от българския народ. Но, да, смятам, че беше политическа грешка на парламента. Беше подценено общественото мнение. Нека не съдим за правителството само по едно-единствено назначение. Ние продължаваме напред и смятам, че с публичните изслушвания за нов директор на ДАНС случаят ще приключи."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай