Златанова: С по-добра среда може би щяхме да постигнем повече

Златанова: С по-добра среда може би щяхме да постигнем повече | StandartNews.com

София. "С по-добра среда може би щяхме да постигнем повече, но за 1 година това, което успяхме да завършим и започнем е един успех на моя екип, имайки предвид и политическата среда, в която трябваше да работим". Това заяви правосъдният министър в оставка Зинаида Златанова по време на отчета на работата на Министерството.

Златанова подчерта, че е поела една правосъдна система, подложена на системен натиск от изпълнителната власт, страдаща и от пролбеми със сградния фонд, липса на конкурси, забавени ключови законопроекти, сред които Наказателния кодекс, много дългове и много забавени проекти по европейски програми.

Златанова си пожела по-стабилно правителство и мнозинство, както и да бъде прието всичко онова, което тя и екипът ѝ са разработили. Като основни насоки на тази национална декларация, за която призова, беше изборът на нов главен съдебен инспектор, приемането на нов Наказателен кодекс и приемането на нова реформа за развитието на съдебната система.

"Предприехме много сериозни стъпки за намаляване натовареността на магистратите", отчете Златанова и посочи, че следващата стъпка трябва да бъде изготвянето на нова съдебна карта на България, която ще реши много от въпросите с натовареността и качеството на правосъдието в страната. "Това е много сложна реформа, която не е правена за тези 25 години. Аналитична част, върху която трябва да стъпят следващите управляващи, е налична и изисква се стабилност и смелост", подчерта министърът. Разработена е пътна карта за изпълнение на препоръките на Европейската комисия от януари, като по нея почти няма неизпълнени мерки, подчерта Златанова.

Правителството прие стратегия за електронно правосъдие, припомни министърът на правосъдието. "До миналото правителство имахме само концепция, сега имаме съгласувана с Висшия съдебен съвет стратегия, която е приета и може да започне да се прилага след приемане на промени в Закона за съдебната власт, които също са готови. Министерски съвет одобри и внесе през януари проекта на нов наказателен кодекс, който се подготвя от пет години", отчете още Зинаида Златанова.

По отношение на новия Наказателен кодекс тя добави, че той не е оттеглян от Народното събрание и правителството не е имало такова намерение. "Това е закон, подготвян дълго време и негово място е в парламента. Надявам се следващото Народното събрание да намери сили да приеме нов Наказателен кодекс", посочи министърът и си пожела това да е една от реформите, която ще успее да бъде завършена.

Подготвени са поправки в Гражданско-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които скоро ще бъдат качени на сайта на министерството и следващият кабинет ще прецени дали да ги внесе за одобрение в Министерски съвет и съответно в Народното събрание, посочи министърът като подчерта, че поправките в Закона за съдебната власт касаят електронното правосъдие.

Намалени са такси в Агенцията по вписванията, довели до облекчаване на гражданите и бизнеса с близо 1 млн. лева, разработено е и мобилно приложение на Търговския регистър, отчете Златанова. Реализирани са мащабни проекти за подобряване на условията в затворите, увеличени са с 5% заплатите на служителите в Дирекция "Изпълнения на наказанията", припомни в своя отчет министърът.

"Бих препоръчала партиите от 43-тото Народно събрание, които и да са те, да направят една декларация за съгласие по основните насоки на съдебната реформа през следващата година. Имахме такава декларация през 2003-та година и всичко заложено тогава е изпълнено, защото имаше съгласие. Не ми се вижда възможно да се предвижим напред без подобно съгласие", категорична бе Зинаида Златанова.

По време на отчетната си пресконференция Зинаида Златанова съобщи, че няма да се възползва от правото си да издигне кандидатура за председател на Върховния касационен съд. "Много бих се радвала за първи път той да бъде жена, но това ще бъде решено изцяло от членовете на ВСС", посочи министърът. Тя отказа да даде оценка на работата на ВСС, но сподели, че може да се похвали с добро взаимодействие и стъпки напред по отношение на съдебната карта, натовареността, електронното правосъдие и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай