Златанова: Протестът да призове ГЕРБ в парламента

Златанова: Протестът да призове ГЕРБ в парламента | StandartNews.com

София. „Избрани сме от хората, за да вършим работа и да защитаваме техните интереси. Това са целите, които сме си поставили всички в кабинета", каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на БНТ. Златанова подчерта,че правителството се вслушва в гласа на протестиращите, но според нея би било добре да призоват опозицията също да си свърши работата и ГЕРБ да се върнат в парламента. Вицепремиерът напомни и за посланието на зам.-председстеля на ЕК Вивиан Рединг – че политическите сили трябва да намерят консенсус в името на гражданите.

Златанова изтъкна, че в момента е необходим консенсус на всички нива и най-вече и за реформата в съдебната система. „Проблемите там са много и нещата трудно вървят напред. Още септември ще предложа някои мерки. Те ще бъдат обсъдени с гражданските организации, магистратите и Висшия съдебен съвет", подчерта правосъдният министър.

Попитана за позицията й по скандала с тефтерчето на Филип Златанов, вицепремиерът допусна, че зад този документ стои задкулисие. Златанова подчерта, че Комисията за конфликт на интереси би трябвало да се грижи за гражданите, да предпазва от корупция и посегателства.

Вицепремиерът Златанова беше категорична, че трябва да се спре политизирането на темата за еврофондовете. „Важното сега е всички, включително и опозицията, да работим заедно по проектите за следващия програмен период", призова Златанова. "Около 15 млрд. евро е индикативната сума, която ще получим за периода 2014-2020 г. Да, могло е да бъдат и повече, но нека не политизираме този въпрос", отбеляза вицепремиерът. По думите й настоящата финансова рамка изглежда по-добра от предстоящата. Златанова изтъкна, че вероятно ще има нови оперативни програми и даде пример с разработването на Оперативна програма „Наука, образование и технологии".

Вицепремиерът коментира грешните назначения в управлението. „Те се дължат на факта, че през последните 23 години си мълчахме. Предишните управляващи направиха далеч по-грешни и фрапантни назначения. Тогава всички си мълчаха. Протестите бяха полезни, защото всички политици вече имаме обица на ухото", каза Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай