Женско царство в дома на Александър Методиев

Депутатът от ДПС предлага закон за превенция на ранните бракове

Женско царство в дома на Александър Методиев | StandartNews.com

Взел си 14-годишна булка, има три щерки и пет внучета

Рожденото му име е Сали Юсеинов Мехмедов. Още преди възродителния процес обаче той решил да се казва Александър Методиев. Влизането му в парламента с 864 гласа предизвика протести. Много от участниците в тях обаче обясниха, че са недоволни от подменения вот и нямат нищо против срещу Методиев. Самоков излъчи за 43-ото народно събрание четирима свои представители - д-р Красимира Ковачка, водач на листата в София-област на ББЦ, Радослав Стойчев от БСП, който влезе в парламента благодарение на преференциалния вот, Красимир Велчев от ГЕРБ, който е избран от 25-и МИР в София, но е със самоковски корени, и избраният в Кюстендил Александър Методиев. Името му бе забъркано в скандали на няколко пъти. За "частното енерго" в ромската махала, наричана "Седми квартал", за купуване на гласове на изборите през 2011 г. А преди това и за неравностойна заменка с имоти. Пред Темида обаче Методиев е чист. И досега е убеден, че за "частното енерго" е оклеветен - няма нито едно досъдебно производство, обвинение или преписка срещу него по случая.

В ромската махала Бат Сали е на почит. Хората го тачат и си спомнят добрините, които е направил. Самият Методиев се хвали, че през трите му мандата на общински съветник от "Евророма" с негово съдействие в махалата са направени водопроводи, канализация и улици с асфалт. Жени разказват, че му носят рецептите, а той дава пари за лекарства на децата. И като депутат в предишния парламент Методиев направи реален жест за предотвратяване на нежеланите бременности в ромските семейства. С пари от депутатската си заплата той купи 1500 спирали, за да се раздадат на майки, нежелаещи да имат повече деца, но без да знаят как да се предпазват. Тогава се намериха хора, които оцениха постъпката му като единствен реален акт в кампанията за семейно планиране сред ромите.

В махалата недоумяват кой и защо може да има нещо против Бат Сали. Родният му брат Людмил е категоричен, че зад протестите стои червената Мая Манолова. Методиев е бил кандидат за депутат в листа на БСП, но като представител на партия "Евророма", където е членувал 11 години. Сега не обяснява защо е разочарован от тази политическа сила, но е убеден, че с ДПС ще е по-полезен на ромските общности в страната. След изборите на 5 октомври той още отказва изявления за медиите. Още не се е зарадвал истински за шанса му повторно да влезе в парламента. Методиев казва, че е завършил спортната академия (бивш ВИФ "Георги Димитров") и има квалификации на треньор по футбол и учител по физкултура. Като свое достойнство той припомня, че 12 години е бил капитан на "Рилски спортист", а за провинциалния Самоков по онова време било немислимо ром да е капитан на отбора. 22 от младежките си години Сали посветил на футбола като състезател на "Рилски спортист" и "Беласица"-Петрич. Сега Бат Сали споделя, че е успешен строителен предприемач. Има хубава къща в самоковския "Седми квартал", но не е съвсем като домовете на някои ромски барони като на "Седмото небе". В нея е събрана цялата му фамилия. Един от законопроектите, върху които работи, е свързан с превенцията на ранните бракове. Самият той взел жена си Виолета за булка, когато била на 14, а на 15 му родила и първата от трите щерки. Сега тя е баба на един Сали - най-малкия от петте им внучета. А една от по-големите внучки учи журналистика и вече е правила интервю с дядо си за местен вестник. Първият въпрос, който му задала, е какъв човек иска да види той сутрин, като се погледне в огледалото. Методиев отговорил "достоен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай