Жена поема МВР

Уговарят вицепремиери в последния момент

Жена поема МВР | StandartNews.com

София. За първи път жена ще командва МВР. Петя Първанова (на снимката), началник на дирекция "Международно сътрудничество" във вътрешното ведомство, е най-вероятният наследник на Цветан Цветанов в служебното правителство, съобщиха за "Стандарт" източници от "Дондуков" 2. Първанова отговаря за диалога с Брюксел и усвояването на европейските пари за МВР. Точно затова тя е била предпочетена в неделя за поста пред генерала от запаса Никола Динев.

Все още всяко име е предпоследно, довериха източниците ни. В 19 ч в понеделник служебното правителство се оказа без вицепремиери. Имахме двама уж сигурни кандидати - за икономиката и еврофондовете, но снощи отказаха, тревожеха се в екипа на Плевнелиев. За наследник на Добрев дълго време се спрягаше шефката на НР за България Саша Безуханова, а за парите от Брюксел - посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева. В Президентството прогнозираха дълги нощни совалки. Изключително притеснени сме, защото министърът по управление на средствата от ЕС е един от най-важните хора в служебния кабинет, обясняваха от "Дондуков" 2. Той ще играе ключова роля в преговорите по договаряне на новата финансова рамка на европомощта в периода 2014-2020 г.

Третият вицепремиер - по социалната политика, най-вероятно ще бъде социалният секретар на президента Деяна Костадинова. Тя води консултациите за обществения съвет, който ще е основен орган към служебния кабинет.

Иван Нейков отказал. Хората на Плевнелиев водеха разговори и с Йордан Христосков.

Проблем лъсна и с кандидатурата на Плевнелиев за финансов министър, научи "Стандарт". Фаворитът на президента - подуправителят на БНБ Калин Христов, трябва да напусне длъжността си, за да заеме поста на временен властелин на бюджета, обясниха юристите на централната банка. Според тях първо УС на БНБ трябва да гласува оттеглянето му, а след това и парламентът, тъй като Христов е от квотата на НС. Той има още над три години мандат, а няма гаранция, че следващият парламент ще го избере отново.

Дясната ръка на Плевнелиев Екатерина Захариева най-вероятно ще е новият регионален министър. На ведомството е подчинена ГРАО (Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"), която подготвя изборните списъци и има за задача да ги прочисти от "мъртви души".

Временният кабинет ще бъде обявен в 16 ч във вторник, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В Гербовата зала на "Дондуков" 2 Плевнелиев ще представи служебния премиер и ще съобщи имената и задачите на министрите.

Посланикът ни в Париж Марин Райков казал "да" на Росен Плевнелиев за министър-председател към 16 часа в понеделник. Новината, която "Стандарт" съобщи първи, бе потвърдена неофициално от екипа на президента. Самият Райков не бе открит за коментар. Първоначално с него са били водени разговори да поеме само Външно министерство. Но след серията откази, които получил за премиер, накрая Плевнелиев му предложил шефския пост. Райков е консенсусна фигура, опитен дипломат от кариерата, добре приет в европейските столици, коментират политици. Според тях с най-висок рейтинг в кабинета ще стартират любимците на народа световният шампион по плуване Петър Стойчев, който става спортен министър, и инспектор Попов от "Под прикритие". Актьорът Владо Пенев сяда в креслото на Вежди Рашидов.

Ето как ще изглежда служебният кабинет според информацията на "Стандарт":

Потомствен дипломат ще е премиер

Щом стане служебен премиер, Марин Райков ще трябва да напусне поста си на посланик във Франция, който заема за втори път. Потомствен дипломат, Райков е роден във Вашингтон, син е на Райко Николов. Живял е във Франция през ученическите си години, а по-късно прекарва години като дипломат последователно в Страсбург и Париж. Говори езика на Юго като роден.

През 1984 г. завършва международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във Външно започва през 1987 г. в отдел "Страни от Югоизточна Европа". През 1992-1995 г. е първи секретар в посолството ни в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е зам. постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург. Влизането му в политиката става през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. беше назначен за зам.-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. Първоначално Райков беше заместник на Румяна Желева, а след това продължи като вице и на Николай Младенов. Участва в подготовката на стратегическия преглед и така широко дискутираната реформа на Външно министерство. Райков е силно привързан към темата за българската кауза в Македония.

Вицепремиер и социален министър

Най-обсъжданото име за поста е Деяна Костадинова. В момента тя е секретар на президента по социалните въпроси. Юрист. Дълги години е работила в Държавната агенция за закрила на детето. От 2009 до 2011 г. е в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов като съветник по социални политики. От юни 2011 г. до влизането в Президентството е зам.-министър на труда и социалната политика.

Финанси

Калин Христов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Емисионно" от 23 октомври 2009 г. Преди това трупа богат опит в структурите на банката. Шеф е на УС на Българската макроикономическа асоциация и член на УС на Института за пазарна икономика. Най-важните задачи пред него в служебния кабинет ще са безпроблемното възстановяване на европейските средства, успешното изпълнение на заложената приходна част във вече гласувания Бюджет 2013 и запазване на заложения дефицит.

Регионално развитие

Екатерина Захариева е главният секретар на президента Росен Плевнелиев и е сред ключовите фигури на "Дондуков" 2. Има дългогодишен юридически и административен опит. Най-важната й задача като строителен министър ще е да гарантира честни избори, тъй като ГРАО, което прави листите за вота, е подчинено на МРРБ. Тя трябва да гарантира и успешното завършване на започнатите инфраструктурни проекти.

Транспорт

Настоящият зам.-министър на транспорта Кристиан Кръстев най-вероятно ще седне в креслото на шефа си Ивайло Московски. Той е част от кабинета "Борисов" едва от 16 януари. От 2005 г. до 2010 г. и бил начело на "Уиз еър"-България, като под негово ръководство компанията се превръща във втория по големина превозвач у нас. До назначаването си за зам.-министър е председател на Съвета на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД и управител на "Флайинг карго България".

МВР

За първи път МВР ще има министър в пола. Силовото ведомство ще бъде ръководено от Петя Първанова, директор на дирекция "Международно сътрудничество". Тя е експертът, който води голяма част от кореспонденцията на МВР с Брюксел. Първанова подготвя документите за заседанията на Комисията по правосъдие и вътрешен ред в столицата на Европа.

Земеделие

Румен Порожанов е шеф на Държавен фонд "Земеделие". Преди това той беше съветник на финансовия министър в оставка Симеон Дянков. Самият Порожанов отрича да е канен за земеделски министър, както и да е отказвал да влезе във временния кабинет. Казва, че е най-добре да остане в Разплащателната агенция, за да продължи добрата работа по усвояване на евросредствата за селските райони.

Отбрана

Доцентът в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН Тодор Таганов ще е новият шеф на отбраната. Има 12-годишен опит в бойни поделения, бил е преподавател във Военната академия "Г.С. Раковски" и във ВВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия. От 2005 г. до 2008 г. е в Борда за изследвания и технологии на НАТО. От юли до декември 2003 г. и от октомври 2009 г. до септември 2010 е шеф на Съвета на директори на Терем ЕАД.

Здравеопазване

Полк. проф. д-р Николай Петров е шеф на реанимацията на ВМА. М.г. получи най-високото признание "Лекар на годината" заради помощта му покрай кървавия атентат на летище "Сарафово". Стана професор през 2012 г. Републикански консултант по анестезиология. Началник катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на ВМА и зам.-шеф по лечебната дейност на академията.

Образование

Милена Дамянова в момента е зам. просветен министър в правителството в оставка. Тя е сред авторите на стратегията на ГЕРБ за образованието. Ресорът й в момента е средното образование. През 2007 г. беше кандидат за евродепутат от партията на Бойко Борисов. Завършила е унгарска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Правосъдие

Борислав Белазелков е съдия във ВКС. Уважаван юрист, преподавател по изпълнително право и гражданско процесуално право в СУ "Св. Климент Охридски". В момента е изпълнителен секретар на съюза на съдиите. Организацията бе основният критик на ВСС и изпълнителната власт, като настояваше за конкретни реформи и отстояване на независимостта на съдебната власт. Той бе сред водачите на протеста на над 200 съдии в подкрепа на уволнената им колежка Мирослава Тодорова. Тя е в конфликт с МВР шефа в оставка Цветан Цветанов.

Драгомир Йорданов е директор на Националния институт за правосъдието. Според запознати късно в понеделник са водени разговори с него. Йорданов е директор на НИП от 2 г. Бил е съдия в Софийския районен съд. Една година е работил като съдия  по наказателни дела в Косово - бил е участник в мисия на ЕС за върховенството на закона в Косово EULEX.

Лондон и Берлин в спор за Външно

Двама дипломати от мисии зад граница са кандидатите на президента за поста външен министър. Константин Димитров от Лондон и Ради Найденов от Берлин са двамата кандидати за поста на Николай Младенов. И двамата са добре приети в Европа. Най-важната задача на новия временен министър ще е да проведе предсрочния вот зад граница.

Култура

Владо Пенев е сред любимите актьори на българите. Освен из столичния Бродуей, където е известен от десетилетия (играл е в Младежкия театър, Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър зад Канала, Театър 199, "Сфумато"), той е един от най-запомнящите се тв гласове. Озвучава реклами, филми и сериали още от края на 80-те години. В киното направи впечатляваща роля на Плужека във филма "Дзифт" на Явор Гърдев. На малкия екран пък спечели овации в "Под прикритие".

Спорт

Петър Стойчев е сред най-успелите български плувци. Носител е на 11 световни купи по плувен маратон и световен шампион на 25 км в открити води. През 2007 г. поставя световен рекорд по най-бързо преплуване на протока Ла Манш - за пръв път в историята под 7 часа. Стойчев е почетен гражданин на аржентинския град Виедма. Женен е за Ася, която работеше в спортния отдел на "Стандарт". Горд татко на две деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай