Жельо Бойчев: Позицията на Жаблянов за Народния съд не е позиция на БСП! Ще помислим за санкциии

Жельо Бойчев: Позицията на Жаблянов за Народния съд не е позиция на БСП! Ще помислим за санкциии | StandartNews.com

Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че "Народният съд е е едно необходимо и навременно правосъдие"не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията.

За съжаление, се получи това недоразумение, това неуместно изречение. Когато се работят такъв тип документи се правят няколко варианта, различни хора работят върху тях. Ситуацията е неприятна, ще помислим дали има санкции за Жаблянов. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев през Нова телевизия.

Трудно може да се даде характеристика на Народния съд в едно изречение- очевидно това е било процес във всички държави, които са били част от хитлеристката коалиция. За съжаление, в нашата страна, като много други исторически събития, и това се използвало. „Ние като политическа партия" осъждаме всякакъв тип политическо насилие", обясни той.

Правителството носи отговорност за цялата сага около Истанбулската конвенция, защото то на 3 януари с пълното съзнание, че там има неща, които ще предизвикат полемика, се опита тихомълком да прокара тази конвенция в българското общество.

Зам.-председателят на ПГ наБСП Жельо Бойчев коментира изказването на премиера Бойко Борисов от вчера.

Бойчев подчерта, че от интервюто на Борисов не е станало ясно какво означава "изтегляне" на Истанбулската конвенция, това означава ли, че ще бъде отменено решението на правителството, с което тя е приета на 3 януари. Какво означава - конвенцията да бъде приета текст по текст, това е абсолютно невъзможно за международни документи, подчерта Бойчев.

"Има промяна в позицията на ГЕРБ?! За пореден път!", каза той по отношение на обрата в становището на управляващите.

Защо се предлага на българското общество да се ратифицира документ без обяснитеен доклад към него, защо съмненията не се разсеяха, когато този документ беше внесен в парламента, изтъкна Бойчев. И подчерта, че всичко това е отговорност на правителството.

„Защо твърденията, че има спекулации, не се разсеяха веднаха", попита Бойчев. И направи извода, че е съвсем нормално когато виждаш общественото мнение, „да дадеш назад".

Бойчев отговори и на въпроси, свързани с протестите на зелените.

Протестите за Пирин няма да спрат, историята в Банско от самото начало е тръгнала по грешен начин, доверието трудно ще се възстанови, прогнозира зам.-шефът на червената група.

„Ние сме за едно устойчиво развитие, включително и за зимния туризъм в България", смята зам.-председателят на ПГ на „БСП за България".

Чакаме отговор от министъра на вътрешните работи по казуса в Шумен, подчерта Бойчев.

Жельо Бойчев отговори и на въпроси, свързани с изречението за Народния съд в декларацията на БСП.

За нас беше важно да изразим позиция по Луковмарш, правителството да изрази позиция, а не да се крие зад столичната община.

„За съжаление имаше такава грешка, човекът, който работеше по текста, беше отстранен", коментира той и допълни, че е нормално различните членове на опозицията да имат различна гледна точка. Той посочи, че БСП иска за действията им да се съди по това какво се прави сега, а не да се гледа в миналото.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай