Жельо Бойчев: Анкетната комисия извади фрапиращи данни за НДК

Жельо Бойчев: Анкетната комисия извади фрапиращи данни за НДК | StandartNews.com

Анкетната комисия за НДК изведе наяве данни за фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговорите на някои генерални въпроси като дали и кой е упражнявал натиск на бившия директор Мирослав Боршош, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" и член на временната анкетна комисия за НДК Жельо Бойчев пред "Фокус".

По думите му работата на комисията е разкрила размера на хаоса в управлението на НДК, но сега предстои компетентните органи да си свършат работата.

„Дали е оказван натиск? Знаете, че имаше такива твърдения, но те останаха да висят във въздуха. Мирослав Боршош си позволи да не дойде на изслушване в комисията, въпреки че беше единственият, който беше поканен, и не се яви. Не успяхме да получим отговор на въпроса кой и защо му е оказвал натиск. Не беше прието и предложението на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. В крайна сметка следейки хронологията и промяната на отговорниците за НДК от Министерството на културата и Вежди Рашидов, и Томислав Дончев, после - към Лиляна Павлова и обратно, към Министерство на културата, оставаме с впечатлението, че човекът, който има цялата информация е Борисов. След като Боршош беше уволнен от Лиляна Павлова, припомням, че именно Борисов го върна на поста и то с аргумента, че са изяснени редица въпроси за НДК. Съвсем нормално беше ние да поискаме да каже, като човек, стоящ най-високо в изпълнителната власт, какво му е отношението към случващото се в НДК", каза той.

Жельо Бойчев добави, че целта на комисията за НДК в Народното събрание е окончателно да се сложи край на модела на управление на дружества като НДК и именно заради това БСП е внесла предложение срокът за работата на временната парламентарна комисия да бъде удължен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай