Жаблянов: Не на ниските заплати в България!

Жаблянов: Не на ниските заплати в България! | StandartNews.com

Днешният ден е важен заради условията на труд в България и начинът, по който процедират българската олигархия и чуждестранният капитал с работниците в страната ни, заяви пред БНР народният представител от „БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов.

Той допълни, че днешният ден е показателен и за проблемите на България в последните години – проваленото производство, ниските заплати за труд, което е основна причина и за демографската криза.

Валери Жаблянов обясни, че не случайно левицата е повдигнала въпроса с модерното робство. „Трябва да се спазва Конституцията, където пише, че България е социална държава", категоричен бе той. По думите му БСП поставя въпроса и за общо минимално заплащане на работниците в ЕС.

„Не е нормално българските работници за един и същи труд - едни пари в Австрия и други в България, в рамките на една и съща компания", заяви зам.-председателят на Народното събрание. Той попита какъв е аргументът да имаме общ пазар в ЕС на стоки и услуги и само цената на труда да бъде локална.

Жаблянов подчерта, че в България има много нарушения на правата на труда - работи се по 12-14 часа, работи се на няколко места, не се изплащат заплати. „БСП има голяма кауза пред себе си, заедно с работодателите със социално самосъзнание – да се опита да промени сегашната система на отношения на труд, инвестиции и пропорциите в икономиката в България. Предлагаме нов икономически модел, за да се променят и социалните отношения", каза той и допълни, че само така ще задържим българските работници в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай