Земеделският министър запозна депутатите с мерките срещу чумата по животните

Снимка: БГНЕС

Земеделският министър запозна депутатите с мерките срещу чумата по животните | StandartNews.com

Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната. Това стана по време на изслушване в Народното събрание, с цел оперативният щаб за борба с чумата по овцете и козите да получи подкрепа от депутатите за мерките за ограничаване на заразата. Земеделският министър представи хронологично развитието на болестта, която е започнала от с. Воден, община Болярово, се посочва в съобщение от МЗХГ.

Министърът обясни, че незабавно са взети кръвни проби както от този животновъден обект, така и от още два съседни на него, защото животните ползват общ водопой.

На 19 юни е излязъл лабораторният положителен резултат за заболяването чума по дребните преживни животни и са изпратени проби за потвърждаване на положителния резултат в референтна лаборатория във Франция, като на 23 юни се потвърждават данните за положителен резултат. Той обясни, че с цел ликвидиране на болестта е ограничено движението на дребни преживни животни в района и е наложена забрана за пускане на пазара на стоки, произведени от кози и овце извън засегнатите общини.

"Предприехме мерки по отношение на огнищата и ограничителните зони, които включваха евтаназиране по хуманен начин на всички дребни преживни животни от засегнатите и контактни животновъдни обекти", припомни министърът. Той допълни, че своевременно е започнала и дезинфекция на помещенията за отглеждане на животните, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и около животновъдните обекти. По думите му по този начин се гарантира максимална степен на биосигурност, социална сигурност и се опазва икономическия интерес на България.

В Европейския съюз няма регистрирана ваксина срещу чумата по дребни преживни животни. Съгласно директива на ЕС, решение за ваксинация може да се вземе от заинтересованата държава-членка след уведомяване на Комисията, при условие, че основните интереси на общността не са засегнати. Прилагането на ваксината е свързано със сериозни икономически загуби, поради забрана за търговия с живи животни, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти за период от минимум 2 години.

По време на изслушването министърът на земеделието информира народните представители и за обезщетенията към засегнатите стопани.

Тази помощ е - за агне/яре - не по-малко от 140 лв., за шиле/козле - не по-малко от 160 лв., а за овца/коза - не по-малко от 190 лв. За животни под селекционен контрол - агне/яре - 185 лв., шилета/козлета Ц 210 лв., овца/коза - 250 лв.
В селата Воден и Кости обезщетенията вече са изплатени.
Между 12.00 и 14.00 ч. днес са извършени плащания в селата Крайнево и Странджа, а в понеделник предстои изплащане и в с. Шарково. Министър Порожанов посочи, че обезщетението за овца или коза под селекционен контрол е над пазарната цена, като върви между 327 -329 лв.

По разпореждане на премиера е създаден е оперативен щаб, който координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. В състава му влизат, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД "Гранична полиция".

С цел овладяване на заразата са сформирани и Национален кризисен щаб за справяне с болестите чума по дребните преживни животни, инфлуенца по птиците, както и за прилагане на превантивни мерки за неразпространение на африканската чума по свинете и местен координационен щаб в община Болярово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай