Зеленогорски: ГЕРБ прояви политически инат за пенсионните промени

Зеленогорски: ГЕРБ прояви политически инат за пенсионните промени | StandartNews.com

София. "Беше безсмислено да се влиза в тази напрегната ситуация с промяната изневиделица на пенсионния модел. Имаше политически инат в това, че мандатоносителят влезе в противоречие с другите три субекта – РБ като партньор по споразумението, и ПФ и АБВ като подкрепящи". Това каза по БНТ Найден Зеленогорски – съпредседател на групата на Реформаторския блок в парламента.

"Да се търсят тематични мнозинства в опозиционните политически сили, при положение, че тримата ти основни партньори са против, не е правилно. Правилно е да си извърви пътят към мнозинството в рамките на коалицията", заяви Зеленогорски.

Той съобщи, че до края на януари ще се направят експертни и политически срещи по пенсионната система, а до края на март ще се излезе с решение по пенсионната система. Зеленогорски подчерта, че проблемът е бил във внезапното решение и неизяснения въпрос за интереса на гражданите и техните вноски в Пенсионните фондове, който би бил нарушен ако средствата им се преместят в НОИ, за разлика от края на 90-те, когато решението за пенсионния модел е било взето след 2-годишни преговори, в т.ч. с МВФ, тристранни преговори, експертни консултации и след демографски анализ.

Попитан за финансовия министър, Зеленогорски препоръча да има по-приемливо държание с коалиционните партньори, защото "политиката не е инат, а да намериш най-важното решение в полза на обществото и да го направиш с дипломация и мъдрост". Нямаше никаква политическа логика, нито аргументи за това бързане и напрежението в парламента доведе до напрежение в обществото, коментира още Зеленогорски. На въпрос за приемането на промените в пенсионния модел с гласовете на ДПС и БДЦ, Найден Зеленогорски каза, че това е било политическа криза, но тя вече върви към решаването си. "Да, „светва лампата", но това няма да разруши мнозинството", категоричен бе той, като добави, че РБ държи на консенсуса, защото така ще се гарантира спокойствие и стабилността на управлението.

ЧТова мнозинство беше иновация за българската политика – два субекта, подкрепени от още два. Направихме го, за да има мнозинство, което да не се подкрепя от политически сили, подкрепяли кабинета „Орешарски". Докато гласуването в петък вдигна летвата на важност на ДПС, ние очакваме да има гарантирано мнозинство в рамките на коалицията и подкрепящите политически силиЧ, коментира още Зеленогорски и призова за повече предвидимост.

По думите му кризата с пенсионния модел е направила парламентарната група на РБ още по-единна. "Реформаторският блок е важен за България и показа единодействие. До местните избори можем да бъдем федеративна структура, в която всеки субект запазва своята идентичност, а управленските органи са общи, като структурата на ЕС", обясни Зеленогорски.

Попитан дали ще се кандидатира за кмет на Плевен, той отговори, че това е потенциална възможност, но би било решение на РБ в контекста на конкретната ситуация преди местните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай