Затварят вратичката "общинар със 7 гласа"

Затварят вратичката "общинар със 7 гласа" | StandartNews.com

Депутатите се готвят да вдигнат процента за преференция на кметския вот

Нова формула за изчисляване на преференцията в листите за общински съветници обсъждат депутатите от различните парламентарни групи. Причината е, че в сегашния Изборен кодекс е заложен твърде нисък праг на изчисление. А общински съветник се става със 120, 60, 21 и дори със 7 гласа повече като преференция за кандидата. От ГЕРБ към момента са по-скоро против за промяна на изборния закон в 12 без 5. Но неофициално признават, че твърде ниският праг за преференция е грешка. В суматохата по приемането на Изборния кодекс (ИК) миналата година избраници признаха, че не са догледали докрай изчислението за местните избори. А то е коренно различно от това за депутати или евродепутати. От БСП и Реформаторския блок също гледат много скептично към сега действащите правила за избор на общински съветници. От формациите по места признават, че скандалите около листите тепърва предстоят, тъй като кандидатите им ще включат в кампанията "другарски огън" за "избутването или тикането" на един или друг кандидат.

Дни преди депутатската ваканция от ДПС внесоха в деловодството на парламента поправка за въпросния чл. 454, ал. 2. в изборния закон. Новият текст е кратък, но променя преференциалната тежест. И премахва образната възможност кандидат да бъде избран с гласовете на жена си, двамата си братя и техните съпруги плюс тъщата и тъста. "В малките общини е направо кошмарно, хората ни се карат още преди кампанията", признаха социалисти и депутати от управляващото мнозинство. В сега действащият чл. 454, ал. 2 от ИК пише, че "предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота". А "Общинска избирателна квота" е частното от делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет.

От ДПС предлагат в думите "7 на сто от" да се заличат. В мотивите си депутатите отбелязват, че в огромен брой от случаите даден кандидат за общински съветник от листата на определена политическа сила да се окаже избран само благодарение на преференциите на минимален брой избиратели - между 20 и 70 души. "По този начин съществува реалният риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели", пише в мотивите на законопроекта. И още: "Всякаква идея за минимално изискуема представителност на избора е компрометирана".

От ДПС предлагат също и да се промени сниженият праг за образуване на кметство. В момента според действащия Закон за административно-териториалното устройство на Република България долната граница е 100 души. И съответно там ще се провеждат избори за кмет на кметство. Предложението е прагът да е от 350 души.

10 пъти може да скочи
"тежестта" на общинар

При сега действащия закон, преференцията се изчислява по формулата: Действ. гласове в общината /Бр. общински съветници = Y (Общинска избирателна квота); Y х 7/ 100 = Брой гласове за преференция. Ако погледнем действителните гласове за Варна от миналите парламентарни избори - 188 947, то последният от партийна листа влиза с 269 гласа преференция. Ако наесен депутатите приемат промените, то съветник във Варна ще се става с приблизително 3704 гласа. Примерната преференцията в Поморие изглежда така: на последните парламентарни избори действителните гласове са 10 709, а общинският съвет се състои от 21 души. Преференцията в момента е само 35 гласа. Ако отпадне "7 на сто от" по предложението на ДПС, то тежестта на 1 общински съветник в Поморие ще е 509 гласа. За Ловеч - при действителни гласове - 23 591, преференцията за пренареждане на листа в момента е около 51 гласа. С 23 гласа в Нови пазар ще стават съветници на предстоящите местни избори. Още по-нисък е прагът на преференциалните гласове в община Нови пазар. При корекция в Изборния кодекс "мизата" за общинарите ще се вдигне на 335 гласа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай