Заради гласуването за дълга: Първанов с оставка, АБВ не го пуска

Заради гласуването за дълга: Първанов с оставка, АБВ не го пуска | StandartNews.com

Лидерът на АБВ Георги Първанов хвърли оставка заради подкрепата на партията за дълга. Депутатите пък се оправдаха, че са постигнали победа. А местните структури скочиха в защита на идеолога си. Какво ще се случи, ще стане ясно след празниците.

Развален телефон докарал скандала в партията, лидерът не вярвал на обещанията на Горанов

Като тежка политическа грешка идеологът на АБВ Георги Първанов определи гласуването на парламентарната група в подкрепа на ратификацията на споразумението с четирите банки за посредничество при теглене на възможен 16 млрд. лв. дълг. В национален ефир в четвъртък сутринта той обвини депутатите си в лековерие, тъй като ревизирали решение на Националния съвет само възоснова на обещание на министъра на финансите Владислав Горанов. И хвърли бомбата: "Това предполага, като израз на достойнство от моя страна, тъй като аз съм човек на честта и на достойнството, бил вече 25 години в политиката, сега не мога да си представя нещо по-различно, затова аз ще поставя своята оставка пред Националния съвет и пред конференцията на първото заседание". И препоръча на Изпълнителния съвет на АБВ да поиска вот на доверие от Националния съвет, а парламентарната група "посвоему трябва да потърси начин за един катарзис в такава ситуация".

От своя страна депутатите определиха гласуването си като "малка победа" - заради обещанието на Горанов, че няма да пипа 2 млрд. лв. от дълга и че част от средствата ще отидат за инвестиции. "Решението да подкрепим предложението е взето на прагматична основа. То бе продиктувано от факта, че финансовият министър се съгласи да изпълни условията, които поставихме", обясни Кирил Цочев. Той разказа още, че решението за подкрепа е взето основно под влиянието на експертизата на икономиста и председател на парламентарната група проф. Борислав Борисов. И в присъствието на трима заместник-председатели на партията. Но призна, че президентът (2002 - 2012 г.) не е бил наясно с окончателното решение за подкрепа. Комично обяснение защо даде секретарят на ПГ Иван Славов. "Допуснете, че не всеки път телефоните работят", каза той.

Зам.-председателят на парламентарната група ген. Михо Михов пък се закани, че депутатите ще следят много изкъсо дали Горанов ще спази обещанието си.

В кулоарите на Народното събрание категорично бяха отхвърлени тезите за разцепление на групата или напрежение между политическото ръководство и депутатите. Както и между вицепремиера Ивайло Калфин, който защити нуждата от дълга, и Георги Първанов.

И се чуха категорични обещания да не се допусна оставката на идеолога на партията да стане факт. "Без Първанов няма АБВ", каза Славов. Запитан дали се опитват да изолират Първанов, той отсече, че "не са толкова наивни". И допълни: "Той е човекът, заради когото има АБВ. Ние не бихме си позволили различие от неговото мнение. Изключено е. Вчера ние бяхме в парламента, а в парламента нещата изглеждат другояче. Има отговорности, които няма как да не поделим. Има партньорства, на които не може да се обърне гръб".

Политическото ръководство и парламентарната група са се опитали да разубедят Първанов още в сряда вечерта, когато той ги събрал, но без успех.

Очаква се Изпълнителният съвет на АБВ да се събере на 4 март, за да насрочи Национален съвет. Той трябва да се проведе до 7 дни от обявяването му. Като се очаква, че това ще стане още преди уикенда на следващата седмица.

Радан и Симеонов доволни, Миков мълчи

"Оставката на Георги Първанов е най-добрата новина за деня. Пада ми голямо гайле от душата". Това обяви съпредседателят на РБ Радан Кънев пред bTV. "С групата на АБВ работим много добре, просто работата ми с Георги Първанов бе голям компромис", допълни той. "Оставката на Георги Първанов е чудесна новина за България", коментира и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да коментира вътрешнопартийните въпроси на други формации, но похвали депутатите от АБВ, че са гласували в интерес на държавата. "Не искам да се бъркам във вътрешния живот на други партии", отсече и председателят на БСП Михаил Миков.

Калфин в Брюксел до 3 март

Вицепремиерът Ивайло Калфин, който е и зам.-председател на АБВ, замина в четвъртък за Брюксел. Там той ще остане до 3 март, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

В белгийската столица в четвъртък и петък Калфин ще проведе няколко срещи. С еврокомисаря по заетостта Мариан Тейсен той ще обсъди мерките, заложени в новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", както и теми, свързани с младежката заетост, пенсионната система и обезщетенията за безработица. Калфин ще участва и на заседание на Групата на високо равнище за собствените ресурси, известна още като групата "Монти". Освен това ще участва и на заседание на групата на социалистите, където ще се обсъжда бюджетът на ЕС. Вицепремиерът ще има възможност да разговаря и с директора в Главна дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕК - Ищван Шекели, съобщиха от пресцентъра.

Дано греши за заема, спасихме 2 милиарда

Румен Петков, зам.-председател на АБВ

Ще продължа да се боря Националният съвет да отхвърли категорично и еднозначно оттеглянето на Георги Първанов. Той е нужен на българската политика и общественост. Той е човек с гръбнак и с лице. Разбирам президента Първанов. Излишно е да уточнявам какво е отношението ми към него. Разбирам недоверието му към декларацията на министър Владислав Горанов, но мисля, че това беше успех на парламентарната група на АБВ. С чувство за реализъм Първанов много рядко е бъркал в оценките си, да не кажа никога. С цялата си душа и сърце искам този път да е сгрешил. В случая искам да вярвам на министър Горанов. Той излезе и декларира от името на правителството, че свалят дълга с 2 млрд. лв. И разбирам нашата парламентарна група за подкрепата, защото всичките ни искания бяха реализирани. АБВ спаси 2 млрд. лв. на българския джоб. Всъщност парламентарната група на АБВ и политическото ръководство предизвика професионален дебат. В резултат на нашия натиск редица експерти излязоха и много ясно изразиха своята позиция. Ние поставихме пет въпроса. Отговорът, който получихме от Горанов, е задоволителен.

Накърнен е образът ни

Георги Първанов, лидер на АБВ

Без съмнение има промяна в позицията на АБВ и аз искам да се извиня на нашите избиратели за този факт. Групата, може би, заради липса на добра комуникация между нас е решила в 12 без 5, че онова, което е казал министър Горанов, казано, разбира се, в движение, съвсем условно, ако питате мен и неангажиращо и обещанието да се направи някаква инвестиционна програма в бъдеще време, когато и да е, това очевидно е удовлетворило нашите депутати и те са подкрепили. Имам усещането, че е накърнен образът на АБВ като една последователна формация и затова реагирам. Оставете моите лични усещания, тук по-важното е, че ние трябва да се опитаме да реабилитираме АБВ като една последователна формация.
(пред Нова тв)

Тръгна и подписка в негова подкрепа

Подписка в подкрепа на Георги Първанов тръгна от местната структура във Варна. Тя ще бъде разпространена във всички клубове на територията на града, вероятно ще бъде подкрепена и от общинските организации на партията в региона, обясни областният координатор Боян Димитров пред "Фокус".

Други местни лидери също се солидаризираха с лидера на АБВ и заплашиха също да си тръгнат, ако оставката на президента (2002 - 2012 г.) бъде приета.

И Димитров готов да се оттегли

Областният лидер и член на Националния съвет на партия АБВ в Пиринско Владимир Димитров също заплаши с оставка. Причината е гласуването в сряда от депутатите на АБВ в подкрепа на новия дълг от 16 млрд. лева. Минути след като лидерът й Георги Първанов обяви в национален ефир, че ще подаде оставка, това направи и областният координатор в Пиринския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай