Започват совалки за бюджета

Започват совалки за бюджета | StandartNews.com

Тежка битка за бюджета очаква тази седмица депутатите от левицата. Те вече разиграват няколко сценария, по които да се опитат да се противопоставят на неговото актуализиране.

Първият е да оспорят резултатите от поименното преброяване на кворума, извършено в петък. То бе поискано от "червеното острие" Мая Манолова точно преди гласуването за извънредното заседание във вторник. Именно тогава ще бъде гледана актуализацията на бюджета на държавата. Червени депутати се съмняват, че председателят на Народното събрание Михаил Миков е преброил точно депутатите от ДПС и ГЕРБ и всъщност те са били по-малко от нужните 121. Според юристи обаче този сценарий е трудно реализируем. Социалисти обмислят и вариант да бойкотират заседанията и да спрат да влизат в пленарна зала до края на живота на 42-ото Народно събрание. Партийните стратези обаче се опасяват от неминуемото сравнение с парламентарната група на "Атака", която направи същото. Според народни представители от "Коалиция за България" най-вероятният ход е все пак икономистите в БСП да подготвят силни пледоарии и да се опитат аргументирано да "громят" предложената от кабинета "Орешарски" актуализация. При този вариант те ще настояват дебатите да бъдат излъчвани директно по българската национална телевизия и радио, за да могат аргументите им да бъдат ясно чути от всички граждани.

От ГЕРБ са твърдо решени да бъде приет ремонт на бюджета. Ще направим промени в приходната част между първо и второ четене, заяви в интервю пред "Стандарт" икономистът на ГЕРБ Делян Добрев. От ДПС също изразиха съгласие с актуализацията на финансовия план на държавата.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай