Замразяват пенсионната реформа и през 2015 г.

Замразяват пенсионната реформа и през 2015 г.  | StandartNews.com

Пенсионната реформа ще бъде замразена и през 2015 година. Това стана ясно от извънредните преговори в Министерския съвет. На тях присъстваха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и представители на синдикатите.

„През 2015г. да не се увеличава възрастта за пенсиониране, като до 31 март 2015 се постигне дългосрочно решение за въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система", пише в меморандумът, който бе подписан между правителството и двата синдиката.

Двете страни са се договорили по пет основни пункта:

Да не се увеличава възрастта за пенсиониране, да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителните и самоосигуряващи се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

Считано от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. През 2015 година за всички категории осигурени лица да се въведе минимална възраст за пенсиониране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай