Закон гаси пожара с тютюна

Закон гаси пожара с тютюна | StandartNews.com

София. Спешни мерки за погасяване на пожара с тютюна вземат управляващите, след като производители драснаха клечката на реколтата си край международния път Е-80. Те протестират срещу закъснялата изкупна кампания на ориенталските сортове и ниските цени, които са около 5,00-5,50 лв. за килограм.

След среща с тютюнопроизводители лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ще бъде възстановен регистърът на търговците. Условие за влизане в него ще е задължение да започне кампанията по изкупуване на реколтата на 1 ноември и да приключи най-късно на 31 януари. Както и да сключи и изпълнява договорите си с производителите, които да гарантират справедливо заплащане.

Успоредно с Местан в централата на БСП соцдепутатката Корнелия Нинова лансира същите идеи. Според нея сега фирмите изчаквали да се влоши качеството на реколтата, за да паднат цените, и тогава започвали да изкупуват тютюна.

Местан добави, че ще бъдат върнати държавните експерти оценители. Така ще спре практиката търговците изкуствено да занижават качеството на реколтата, а оттам - и цената й. Държавните оценителни ще са към областните дирекции "Земеделие". Засегнати производители ще могат да ги търсят. Има идея и Министерският съвет да определя минимални изкупни цени. Трябвало да се провери дали това е в противоречие с европейски регламенти.

Местан обвини предишните управляващи от ГЕРБ за напрежението в бранша. Което предизвика гнева на Бойко Борисов: "Очевидно и той е прихванал от Сергей Станишев умението да говори лъжи". Експремиерът напомни, че през 2011 г. ГЕРБ е приел законови поправки, довели до покачване на изкупните цени от 3-4 лева през 2010 г. до 7,50 лв. за килограм в края на 2012-а. "Възползвайки се от безпаричието на производителите, ДПС искат да върнат лицензионния режим, който позволяваше на фонд "Тютюн" да пълни партийните каси с пари от подкупите, които фирмите изкупвачи плащаха за лиценз", категоричен е Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай