Захариева: Защо институциите не са работили, когато е трябвало

Захариева: Защо институциите не са работили, когато е трябвало | StandartNews.com

„Сега е моментът държавата да покаже, че институциите работят, но въпросът е защо не са работили, когато трябва, за да не се налага в момента прилагането на извънредно законодателство, което е меко казано нелицеприятно", заяви началникът на Кабинета на държавния глава и бивш служебен вицепремиер Екатерина Захариева по бТВ.

Още от 2008 г. службите за сигурност са имали информация, че Корпоративна търговска банка не е съвсем стабилна, но защо не са реагирали още тогава, попита Захариева.

По думите й, част от нещата, които мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев разказа в интервюто пред Явор Дачков, със сигурност са истина. „Все пак, ако имаш да казваш нещо, кажи го публично. Така звучи като блъф – „Оставете ме да си придобия имуществото, което съм купил с парите на хората, защото иначе ще разкажа много лоши неща за вас", подчерта още тя.

„Аз се ужасих – това не е банка, а институция за събиране на средства, за да се купуват едни предприятия. Ужаси ме фактът, че 80% от кредитите там се оказват кухи", допълни Екатерина Захариева.

Според нея с мерките, които правителството и парламентът предприемат по случая „КТБ", той няма да остане неразнищен. „Нека все пак да видим резултатите", поиска тя.

„Абсурдно е управителят на БНБ да прехвърля вината върху подуправител и това, че собственикът на банката го е заблудил. Мандатът му изтича, но не и отговорността", коментира Захариева поведението на гуверньора на БНБ Иван Искров, който последователно обвинява политиците за липсата на воля за разрешаване на проблема в КТБ.

Цветан Василев не се е срещал с президента Росен Плевнелиев или с членове на служебното правителство, категорична бе Захариева по повод твърденията на банкера за контактите му на най-високо политическо ниво.

Началникът на кабинета на държавния глава потвърди намеренията на президента Росен Плевнелиев да инициира референдум за изборните правила. „Такива са и заявките на управляващата коалиция. Българите в чужбина ще трябва да се организират да гласуват", посочи Захариева.

„Задължителното гласуване трябва да бъде въведено с електронното гласуване. Не е нужно да се говори за глоби, а за лишаване от някакви административни права, в други държави има и стимули. Ако искаме хората, които управляват, да не са избрани с платен, корпоративен и всякакъв друг престъпен вот, това е необходимо", категорична бе Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай