Захариева: Правителството ни стои зад приятелска Испания

Хората в Каталуния са подведени, смята вицепремиерът и министър на външните работи

Захариева: Правителството ни стои зад приятелска Испания | StandartNews.com

Българското правителство застава зад приятелска Испания и призовава към диалог и деескалиране на напрежението. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин" по bТВ по повод референдума на независимост на Каталуния.

Неприятно е това, което виждахме по телевизията, но самите испански власти обявиха, че се извиняват и твърдят, че кадрите са манипулирани и ще разследват там, където наистина има данни за насилие. Вярно е, че в Испания регионалното сътрудничество е доста по-засилено и те са федерация, но пак се потъпква конституционния ред. Референдумът е незаконен, а няма как с незаконен референдум да се отделиш като държава, коментира още Захариева.

Има един член, който се казва, че ако се пристъпи към такива действия, централното правителство може да отнеме регионалните права и да започне да управлява от името на регионалното правителство. Това са може би най-тежките периоди на Испания и ако Каталуния все пак реши да обяви независимост, те самите трябва да осъзнават, че нито ще са членове на Европейския съюз, нито ще има държава, която ще ги признае, а това е опасно за демокрацията, допълни министърът.

Според нея хората в Каталуния са подведени, въпреки че познават Конституцията, и са използвани за вътрешно политически цели. "Не само Испания се разделя, но и самата Каталуния загуби много като икономика. Не би трябвало политическите лидери да тласкат към разделение", каза тя.

Имам добри работни отношения с президента. Администрацията му знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида. Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, когато става въпрос за международен ангажимент с 9 министри. Изпратих доклад и се надявам да продължим дебатите следващата седмица. Там не е имало усещане, че заседанието се блокира. За да може да не се случва това втори път, винаги преди да се обяви, се звъни на кабинета. Аз лично разбрах от медиите, след което получихме писмо. Осигурява се кворум, каза Захариева.

Убедена съм, че когато продължим във вторник ще излезем с решения. Всички искаме да успеем с това, каза тя.

Неслучайно Антон Тодоров подаде оставка и вече не е народен представител. Тези гейтове на тези хора, не че им омръзна, но ако това е начинът да бъдеш опозиция, то това е представата на БСП. Няма да отговаряме на това, а ще показваме какво правим. Ако това е целта, ние да не успеем да изпълним програмата си, не успяват. Нещата се движат, заяви министърът.

Мандатът на Стоичков не е изтекъл. Той каза, че от година и половина две не живее там. Благодарни сме за това, което е направил и се надявам казусът да е приключил, отсече Захариева и допълни, че Стоичков е прекалил в изказването си. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай