Захариева: Няма пари за зимна поддръжка

Захариева: Няма пари за зимна поддръжка | StandartNews.com

Пловдив. Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната,съобщи вицепремиерът в служебното правителство Екатерина Захариева, цитирана от „Фокус". По думите й състоянието на бюджета на Министерството на регионалното развитие е обезпокоително.

„Има неотложни дейности на държавата, които трябва да бъдат свършени. Именно по тази причина актуализация на бюджета е неизбежна", каза Захариева.

Тя допълни, че актуализацията е приоритет за служебното правителство, така че тя да може да стане факт при новото Народно събрание.

Бюджетът на Министерството на регионалното развитие е бил похарчен на 78% още през първото шестмесечие на 2014 година, съобщи още Захариева.

По тази причина се наложило да бъдат спрени изключително важни проекти като ремонта на виадуктите по магистралите. Спрян е и ремонтът на 34 отсечки от автомагистрала „Тракия", които са в изключително лошо състояние.

„Освен че няма средства за поддръжка на пътната инфраструктура, допълнително има спрени две програми, които все още не са възстановени. Това означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти. Допълнително ситуацията в страната се усложнява и с факта, че има затворена банка , което е извънредна ситуация за страната ни", коментира вицепремиерът.

Захариева посочи, че недостигът на средства се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 година – нереално заложени високи приходи. Около милиард и 100 милиона няма да могат да се реализират е оценката на служебното правителство.

32 млн. лева са жизнено необходими на Агенция „Пътна инфраструктура", за да бъдат завършени големите инфраструктурни обекти и да бъде подготвена пътната мрежа за зимата, съобщи от своя страна председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

 „15 млн. лева са необходими за текущи ремонти и още 15 млн. за големите инфраструктурни обекти. Общо 78 млн. е недостигът на АПИ за тази година", каза Лазаров.

По думите му, ако не се подготви пътната мрежа, зимното поддържане ще излезе много по-скъпо. Големи проблеми ще имат поддържащите фирми, а на пролет пътната мрежа ще бъде в много лошо състояние.

„Няма да могат да бъдат завършени големите инфраструктурни обекти като 3-те виадукта на магистрала „Хемус" и на „Тракия" няма да може да бъдат довършени и ремонтите на онези пътища в страната, които пострадаха от обилните валежи това лято. Това са мостът над Луда Яна, мостовете при Приморско и целият регион, при Монтана, Белоградчик и Бойчиновци. На Хаинбоаз също има ремонти, които трябва да се довършат", уточни Лазаров.

Лазаров каза още, че на този етап инфраструктурата пострадала от наводненията е закърпена, проходима е, но настилките са от натрошен камък и тя не е във вида, в който трябва да бъде.

„Бюджетът за зимното почистване е осигурен, той е заложен в бюджет 2015, но няма пари за зимна подготовка", поясни Лазар Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай