Захариева: БСП са безпомощни и се оправдаха с министрите

Вместо да кажат какво да се подобри, те мислят само кой да назначава, заяви вицепремиерът

Захариева: БСП са безпомощни и се оправдаха с министрите | StandartNews.com

БСП очевидно са безпомощни в предлагането на мерки за борбата с корупцията, затова се оправдават с отсъствието на министри на КСНС. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването „Седмицата" по Дарик.
Тя уточни, че борбата с корупцията безспорно е една от най-важните теми, но и случващото се във Варшава не е било по-маловажно, заради което тя е заминала за там.

Ние бяхме на Консултативния съвет – изпратих заместник-министъра, като бях уведомила, че няма да отида. За това е некоректно да се използва това от БСП като едва ли не, че ние не желаем да присъстваме. Напротив, аз изпратих доклад, уведомих и имаше кворум, така че моето отсъствие по никакъв начин не е затруднило дебата. Даже имам информация от всички колеги, които са били на първото заседание, че се е провел един изключително конструктивен дебат с изслушване на докладите, каза още Захариева.

Вицепремиерът посочи, че нейният доклад е бил разпространен и всички участници са имали възможността да се запознаят с него. „Така или иначе решението се взе сега, когато аз присъствах и можех да изразя становището си по него. И нека уважаемите колеги от БСП (не знам дали са уважаеми всъщност) вместо да кажат какво те правят и защо вместо да сме фокусирани върху това как да подобрим борбата с корупцията и как да направим добър закон, гледаме само това кой да го назначава. Те очевидно са толкова безпомощни в предлагането на мерки в борбата с корупцията, че използват да се оправдаят с отсъствието на двама министри, които предварително са уведомили президентството", каза тя.

Захариева обясни, че като част от администрацията на предишния президент е участвала в доста от консултативните съвети, и често е имало министри, които са отсъствали. „Но никой досега не е използвал това като коментар, че те не желаят да подкрепят темата на дневния ред", каза вицепремиерът.

Черна Гора е най-напред в процеса на преговори с ЕС, възможно е да бъде първата страна от Западните Балкани, която да се присъедини към ЕС, обяви Захариева. „Идеята е да покажем и на практика да чуем те какво мислят, че е постижимо по време на нашето председателство", допълни тя по повод срещата за Западните Балкани. 

На въпрос дали има промяна в позицията на ЕК срещу разширяване на ЕС до края на мандата й, след като председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че не желае този въпрос да му се задава, Захариева коментира: „Точно така. Това беше първата му реч, когато обсъждаше всички политики на ЕС, даде послание, че по време на мандата му разширение няма да има. Ако трябва да сме честни беше ясно, че едва ли ще има държава, кандидат за член, която да успее да покрие и да изпълни всички изисквания до края на мандата, но беше демотивиращо". По думите й до края на мандата на тази Комисия (до 2020) трудно някои от държавите ще покрие изискванията.

„Факт е, че за първи път от началото на мандата на тази Комисия се говори за разширяване. Това се отчита от държавите от Западните Балкани. Те знаят, че това до голяма степен се дължи на усилията, които полага България. Премиерът Бойко Борисов навсякъде започва срещите си или обсъжда по време на тях Западните Балкани. Много форуми се организират вече в подкрепа на тези държави", поясни Захариева. „

Черна гора има само 5 глави, които още не са отворени. За Черна гора по-реалистична година за подписване на договор за присъединяване 2022 г. Две от държавите от Западни Балкани са в реална процедура за членство – Черна гора и Сърбия. Други два имат статут на кандидат – Македония и Албания. Македония е първата държава от Западните Балкани, които са получили статут на кандидат член 2005 г. За това си има причини, те не са в европейските държави, те са в политиката на Македония, която през последните месеци се обръща и показва ново лице", каза още Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай