Заев: В записите ни не фигурират български политици в правителството

Заев: В записите ни не фигурират български политици в правителството | StandartNews.com

"В записите, с които разполагаме не фигурират български политици в правителството - нито министри, нито премиерът", това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев след срещата си с премиерa Бойко Борисов.

"Българският премиер не е присъства в записите, с които сме запознати. Няколко посланици в Македония на различни страни са били подслушвани. Ние предадохме тези материали на посланиците. Нямаме запис, документ или телефонен запис на политиците във властта, без значение дали става въпрос за някой от министрите или премиера. Стараем се да бъдем внимателни с обявяването на записите, които са в ръцете ни, защото обстановката в Македония е чувствителна, след случилото се в Куманово. Цялата истината ще бъде разкрита. В много кратък срок и доказателствата за Смилковското езеро, ще бъдат показани наяве", заяви Заев, цитиран от Фокус. 

"ЕС конкретната помощ вече я изпрати, въпреки че неформално, ще бъдат отворени преговорни глави 23 и 24 за Македония – правосъдие и свобода на медиите. Това значи много. В Македония правосъдието е цялостно обзето от управляващата власт, няма правораздаване, а поне 75% от медиите са под контрола на правителството. Това е голяма помощ за Македония, но и помощта за преговорите от страна на ЕС е от голямо значение за страната", каза още опозиционният лидер.

"Ще продължим с разкритията за корупция във властта, докато не се намери решение на политическата криза и това е начинът допълнително да упражним натиск, чрез диалог да се намери решение. Надявам с приятелската помощ на ЕС да намерим решения за излизане от кризата и бързото връщане на страната на пътя към ЕС и НАТО", продължи той.

"Нашето искане е да се състави служебно правителство и в рамките на 6-9 месеца Македония да се подготви за парламентарни избори. Вече започнахме разговор в Македония във вторник еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан ще е в страната и заедно ще се опитаме да влезем в преговорите", заяви Заев. По думите му искането им е по примера на България да се създаде служебен кабинет без влиянието на двете най-големи партии или опозицията.

"По демократичен начин за период от 6 до 9 месеца, да подготвим Македония с избирателен закон,изборни списъци, комисия за борба с корупцията, държавна изборна комисия - да се преодолеят много от слабостите на системата и да излезем на честни и демократични избори. Народът ще даде властта и той ще реши по кой път да се движи Македония и кой да я води. Редно е политиците, след провеждането на честни и демократични избори да си подадат ръка и заедно да градят бъдещето на своята страна", коментира още Зоран Заев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай