Юрист с мисия да съживи Видин

Юрист с мисия да съживи Видин | StandartNews.com

Филип Попов следва съветите на дядо си, има мегаплан да върне младите в родния си град

Депутатът на "БСП - лява България" от Видин Филип Попов е само на 32 години, но влиза в новия парламент с опита си от 42-ото народно събрание. Ще го използвам, за да довършим това, което започнахме, казва той. А то е - изпълнение на изработена от партията му програма за развитие на региона. Ако бяхме управляващи, сроковете щеше да са по-кратки. В опозиция ще ми е по-трудно, признава Попов. Но има постижения, които ще отстоява. Като например във Видин отново да бъдат разкрити звена на инспекцията по труда и на държавното дружество "Напоителни системи". Има и обещания, които ще отстоява. Като преминаването към подоходното облагане, разкриването на истината за енергетиката и цените на тока, реформа в здравеопазването, което да го направи достъпно за всички хора. От големите задачи за него най-важни за Видин са две - изграждането на скоростен път с 4 ленти от новия мост на Дунав към София и разкриването на филиал на плевенския медицински университет в града. Убеден е, че двете ще сменят имиджа на района като най-беден в Европа и ще го направят по-атрактивен за инвеститори и млади хора. Поне тези, които са останали, да не го напускат, смята новият депутат.

След година и нещо като депутат имал очи да застане пред хората по време на последната изборна кампания. Попов се гордее с издействаните средства за изпълнение на важни за видинските общини дълго отлагани проекти. Заедно с БСП лидера Михаил Миков отстояли 2,3 млн. лв. за ремонт на надлеза "Панония" във Видин, 500 000 за саниране на сградата на елитното школо - природо-математическата гимназия в града. Белоградчик се сдобил с пречиствателно съоръжение за питейната си вода, за което няколко кметски екипа са работили. И в селата ги благославяли - издействали 1 млн. за път от Ружинци до Гюргич, за подмяна на водопроводите в 3 села от община Чупрене. Най-после започнал и строежът на пътя от село Салаш до границата със Сърбия, където отдавна се планира откриването на ГКПП.

За важните решения за района Филип Попов се надява да има съгласието и на останалите депутати. Затова ще работи с всички, само тогава можем да постигнем резултатите, които очакваме, изповядва се той.

Младокът е роден във Видин и е живял в града до завършване на английската гимназия. Напуснал го е, когато станал студент по право в Софийския университет. Завършил го, но не се върнал веднага. Станал адвокат в София. Бях защитник по много граждански дела, казва той. До момента, в който решава да влезе в политиката. Връща се в родния Видин, за да оглави областната организация на БСП. От левите социални идеи съм запален от семейството си, обяснява младият социалист. Депутатът се гордее със семейството си - майка му преподава литература в СОУ "Любен Каравелов", а баща му е пенсиониран миньор от ГИПС "Кошава". Дядо му д-р Кочанов още имплантира зъби. Тримата живеят във Видин. През почивните дни всички се събират в родното село Връв. Къщата им е първата по родния бряг, която пасажерите от корабите виждат, влизайки в България. Обичам да се разхождам край Дунав, до реката релаксирам най-добре, признава Попов. Само този, който е отрасъл край голямата вода, може да разбере това. От красивата гледка към реката се е родила любовта на Филип към природата.

От всичко след работата и политиката най- голямо удоволствие му доставят вечерите със семейството в крайречната къща. Обича да слуша разказите на дядо си. Интересни са съветите, които му дава той, зъболекарят. Не пропускай най-силните си години, трупай знания и опит, казва му. И знай, че с тях се натрупва и тъга. Тя обаче не е мъчителна, а лека и благородна, защото разбираш колко много знания и опит има в света. Човек трябва да се стреми да се докосне до тях, нарежда старият човек.

Депутатството объркало личните планове на младока. Още не е успял да мине под венчило, макар до него да има жена - химичката Милена от Кюстендил. Знае, че го чакат тежки битки и в новия парламент и още не е решил кога ще вдигне сватба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай