Йовчев: Протестът не е граждански

Йовчев: Протестът не е граждански | StandartNews.com

София."Протестите промениха своята структура – много по-малко спонтанно организирани и повече организирани. Протестът е политически. Това, че участват граждани, не го прави граждански. Искането е оставка. Няма желание за диалог или за поставяне на други проблеми", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По думите на Йовчев, този, който стимулира тези процеси, трябва да се афишира и да поеме политическата отговорност, а не да се крие зад децата, предаде Фокус.

"Всички знаем кой стои зад студентите. Няма да издавам присъди – нито оправдателни, нито укорителни. Но това мисля, че е работа на журналистите – да информират", добави министър Йовчев.

"Случващото се в политическите процеси насажда нетърпимост. Има политически екстремизъм. Има крайна нетърпимост към чуждото мнение и хората, които го изразяват. Ксенофобията, която се разви през последните месеци, е в резултат именно и на това. Когато сред хората се насади нетърпимост, тя може да бъде насочена навсякъде. Наблюдаваме агресия срещу полицаите – непредизвикана агресия. Липсата на ясно обществено осъждане на такива прояви, води до това", обясни министър Йовчев.

"Не разбрах какво искат от мен протестиращите в събота. Това беше крайно неприемливо поведенение. Защо трябваше да се налага такъв тормоз?", коментира министърът посещението му от протестиращи в неделя вечер.

Клубът на архитектите беше блокиран от протестиращи и полиция заради вечеря на вътрешния министър Цветлин Йовчев. В крайна сметка, около час по-късно министърът напусна ресторанта, след като демонстрантите бяха изтикани от полицейски кордони.

Във връзка с това, че беше обсаден в столично заведение от протестиращи, Цветлин Йовчев коментира: "За мен е крайно неприемливо това поведение. В това заведение имаше хора, които нямат нищо общо с този, срещу когото се протестира, и тези, които протестират. Имаше малки деца. Не разбирам защо трябва да се случват такива неща".

"Ще се окаже, че при охраната на протестите са пострадали повече полицаи, отколкото протестиращи. Сигурно много грешки сме допускали и сигурно ще продължим да допускаме грешки. Във всеки един от случаите мисля какво сме можели да направим, за да имаме по-добър резултат. Убеден съм, че ще направим така, грешките, които сме допускали, да не се повтарят. Справихме се много добре, така че тази ескалация на напрежението да не нарасне. Нали не очаквате да позволим граждани да упражнят насилие едни към други, да нахлуят в сградата на парламента. Успяхме добре да се справим, но и запазихме необходимия баланс. Всеки може да направи справка как се справят в тези условия в други европейски държави", обясни министър Йовчев. По думите му, при протестните действия и охраната им, са пострадали общо 30 полицейски служители. "Ще се окаже, че при протестите са пострадали повече полицаи, отколкото протестиращи. Не разбрах какво искат от мен протестиращите в събота. Правителството е готово за диалог. Нито един полицай не е бил ангажиран да ме пазят", добави министърът.

По думите му, полицията в дошла, след като от ресторанта са информирали за случая.
„Ще действаме по същия начин. Няма да сменяме тактиката на работа. Който наруши закона, ще му се търси отговорност. Не твърдя, че всички, които протестират, са агресивни. Ще бъдем готови за всякакви сценарии", каза още министърът на вътрешните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай