Йотова: Страната ни да не се превърне в бежански лагер

Йотова: Страната ни да не се превърне в бежански лагер | StandartNews.com

Благодарение на решителната ни намеса като депутати в ЕП, днешното събитие стана възможно, каза Илияна Йотова при откриването на новата общоевропейска агенция за гранична и брегова охрана на ГКПП Капитан Андреево от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Тя беше поканена в качеството й на заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП на откриването на новата агенция, в която България ще участва с 40 граничари.

Благодарение на Илияна Йотова, в обхвата на агенцията влизат и страните извън границите на Шенген, сред които е и България. Според нея механизмът за действие можеше да бъде още по-гъвкав, когато има голям миграционен натиск по външните граници на ЕС.

"Една от най-важните функции на агенцията ще бъде разрушаването на трафикантските мрежи, които прекарват много нелегални емигранти у нас" – подчерта Илияна Йотова и добави, че у нас не трябва да има нови бежански лагери, както искат държавите от вътрешността на ЕС. "Европа иска да си плати с няколкостотин милиона евро за това, но на всяка цена трябва да се предотврати превръщането на страната ни в огромен бежански лагер", смята Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай