20:20 ч.

04.10.17

1 мин.

0

2

0

Йотова: Няма заплаха за БГ езика в Молдова

от редактор |

Йотова: Няма заплаха за БГ езика в Молдова

Оля АЛ-АХМЕД,наш
пратеник в Молдова


Ще бъдат запазени всички права за изучаване на български език в молдовските училищата от 1 до 12 клас. Това заяви вицепрезидентът Илиана Йотова след срещата си в Кишинев с президента на Молдова Додон. Двамата участваха в откриването на най-голямата среща на българските медии по света, организирана от БТА. Да забраняваш на етностиге да изучават родния си език, това в Молдова никога няма да се случи, заяви Додон по повод орязването на правата на малцинствата в Украйна. Той припомни, че в страната му живеят повече от 50 000 молдовски граждани от български произход. И покани българския президент Румен Радев за визита още в близките месеци заедно с представители на бизнеса. Йотова и Додон акцентираха на позитивната динамика в търговските отношения между двете страни, като само за първото полугодие на тази година ръстът на двустранния стокообмен е 25%.
Йотова заминава днес за град Тараклия, където през 2004 година беше създаден университет, който е важна институция както за България, така и за Молдова. Там предстои създаването на консорциум между Тараклийския университет и две наши висши учебни заведения - Русенския технически университет и Великотърновския университет. Целта е да се агитират младите хора да се записват в този вуз, обясни Йотова. По време на визитата тя ще има среща и с българските общности в Молдова. Там ще се обсъжда наболелия въпрос със закриването на училищата в села и по-малки общини.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:59 · 04.10.2017
Дебелогъзата червена свиня пак ли лапка на Путкин педала меката пишка?
Потребител · 21:12 · 04.10.2017
Кой кретен измисли това заглавие?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент