Йотова иска прозрачен регистър на обществените поръчки

Йотова иска прозрачен регистър на обществените поръчки | StandartNews.com

Борбата с корупцията е изключително сериозна тема, по която институциите са в дълг на гражданите. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат от БСП/ПЕС и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност, правосъдие и човешки права в ЕП по време на форум „Борба срещу корупцията в България – за демокрация на гражданите".

Тя подчерта, че се е занимавала с тази тема в два поредни мандата като евродепутат. Йотова обясни, че 2014 г с решение на ЕП е била създадена нова комисия т.нар. Антимафия. „Идеята беше да накараме ЕК, която е основен законодател в Европа, да предложи, ако не конкретно разписани директиви и регламенти за борба с корупцията, то поне да оформи рамката, която да бъде приложима във всички държави-членки", уточни тя.

Според нея направеният доклад е бил изключително добър. „Във връзка с проучванията, които бяха направени преди написването му, 670 млрд. евро годишно са загубите на бизнеса само от корупция. Според данни на Световната банка, 5% от БПВ (2.6 млрд. долара) се плащат всяка година под формата на подкупи. 10% от общия търговски оборот в световен мащаб е корупцията и на 25% от стойността на договорите за обществени поръчки", посочи евродепутатът.

В България няма приемственост и последователност в структурите, които отговарят за борбата с корупцията

Йотова обясни, че са различни определенията за конфликт на интереси у нас и в други страни. „По същият начин стои и въпросът за незаконно придобито имущество и неговото отнемане. Искаме да се излезе с еднакви дефиниции и поне това да бъде уточнено", каза още тя. По нейните думи е едно от предложенията е било в Европа да бъде изготвен черен списък на фирми, които са злоупотребявали с обществени поръчки или с пари от еврофондовете, като им се ограничи достъпът до европейко финансиране. „Част от добрите предложения останаха само на книга. Предлагахме мерки за черното тото. Вече не можем да говорим за спорт, защото има уговорени срещи и резултати и става въпрос за разиграването на милиарди", каза още тя. Йотова е категорична, че се оказва сериозен натиск Комисията да си свърши работата, но периодът е съвпаднал и с кризата с бежанците. „Новото направление за корупция стана и строежът на убежища за бежанци", допълни евродепутатът. По нейните думи Комисията е излязла с предложение да напише доклад за нивата на корупция в страните членки, като всяка една от тях е била подложена на изключително обстоен анализ. Йотова обясни, че информацията по отделните въпросници е била предоставяна от неправителствения сектор. „В България нищо не се направи по препоръките от този доклад. Според мен институциите дори не знаят за него", каза още тя. Илияна Йотова посочи, че според доклада имаме добро законодателство, но на книга. „Лошо приложение на законодателната база. Няма приемственост и последователност в структурите ни, които отговарят за борбата с корупцията. Всяко правителство прави собствена структура", коментира тя. Според нея проектът БОРКОР не е изпълнил функциите, за които е бил създаден.
„Да напишем стратегия сме много добри, но действия няма. България винаги блестеше с отсъствието си по време на семинари по темата в Брюксел. Явно не сме сметнали за необходимо да имаме представител там и няколко пъти съм питала Цецка Цачева за причините, като тя отговаря, че няма пари да се командирова народен представител. Това е несериозно", коментира Йотова.

Трябва да се направи максимално прозрачен публичен регистър на обществените поръчки

Евродепутатът от левицата обясни, че са проведени пет срещи-семинари, на които са обсъдени темите за уеднаквяване на данъчни декларации и единен формуляр, корупция в публичния сектор и здравеопазването, как да се изгради защитното законодателство и гарантиране на правата на хората, които подават сигнали за корупция, както и закона за обществените поръчки в целия ЕС. „Едно от нещата, върху което сме разсъждавали е да се направи публичен регистър на обществените поръчки. Хърватия е пример в това отношение за максимална прозрачност, съобразено и с търговската тайна", посочи тя.
Йотова цитира и още данни, според които 76% от гражданите смятат, че корупцията е най-сериозният проблем в страната. „8% са имали личен опит за 1 година. 73% заявяват, че подкупите са вариант да получат част от публичните услуги в страната им. Най-високо е усещането за корупция в Гърция – 99%, и най-ниско в Дания – 10%", каза още българският евродепутат. По нейните думи Комисията ще работи в четири направления – да следят за корупция в политическо направление, механизъм за контрол и превенция, репресивни мерки и рискови области – дребна корупция. Йотова уточни, че отговорният орган на европейско ниво е ОЛАФ, но той няма правомощия за обратни действия. „Той е констативен органи и прехвърля отговорност към националните законодателства", каза още Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай