Йотова иска квоти в ЕС за бежанците

Йотова иска квоти в ЕС за бежанците | StandartNews.com

Не може малка България да приеме за месец над 10 000 души, каза евродепутатката

Разпределението на бежанците в страните от ЕС да става на квотен принцип, настоява българският евродепутат Илияна Йотова (БСП/ПЕС). "Не може една малка България да приеме само за месец и половина над 10 000 човека и това да не се отрази почти фатално на страната. Друг принцип за квотното разпределение може да бъде според БВП на държавите членки. Населението, стандартът на живот - върху тези критерии сега с тази нова политика е време да се дискутира, да се мисли, за да направим работеща политика", каза тя. Вчера евродепутатът бе в Елхово, като визитата й е част от двудневната работна среща "Бежанците - от европейски стратегии към национални и местни политики".

"След две седмици Европейската комисия ще предостави първи пакет документи, който трябва да представлява новата европейска политика по отношение на миграцията и убежищата. Дотогава ще настояваме за промяна в Дъблинското споразумение за връщането на бежанците, разпределението на бежанците в страните от ЕС по квотен принцип, за изграждането на съвместни гранични патрули и за допълнително финансиране на страни от външната граница на Европа, каквато е България, а не само от фонда за миграция и убежища", подчерта евродепутатката.

Йотова заяви, че при посещението си в Интерпол е разбрала, че страната ни я очаква нов проблем, свързан с т.нар. път на джихада. След затягане на мерките по европейските летища, се оказа, че нашата страна може да бъде част от трасето, което да се използва от такива хора. "Когато говорим за тази холистична политика, сме длъжни този път да огледаме проблемите отвсякъде. За България с всичките й проблеми ще имаме едва 10 милиона евро от фонда за миграция и убежища, което е недостатъчно", каза Йотова. Според нея проблемите дори не са толкова финансови. България е страна, която няма традиции да приема такива големи бежански вълни.

"Подобни съоръжения не са прецедент за България, такива има в Испания и съседна Гърция", заяви тя във връзка с оградата, която е издигната на българо-турската граница. "Трябва да положим всички усилия да покажем, че е необходимо и не е съоръжение, насочено срещу хората. Идеята на оградата не е да възпрепятстваме жертвите на конфликтите, които търсят убежище у нас, а да се помъчим да канализираме тези потоци и те да минават оттам, където е мястото, а това са контролнопропускателните пунктове", заключи Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай