Йотова е против нов мандат на Кристалина Георгиева

Йотова е против нов мандат на Кристалина Георгиева | StandartNews.com

София. "Аз съм против Кристалина Георгиева да бъде издигната за втори мандат като еврокомисар от българското правителство", категорично заяви евродепутатът Илияна Йотова пред бТВ, след като името на настоящия еврокомисар бе споменато от премиера Пламен Орешарски като добър пример за надпартийна кандидатура при изслушването му в Народното събрание в петък.

"Кристалина Георгиева не направи достатъчно за да защити интересите на България в кризата с бежанците. Повярвайте ми, тя има такива лостове, макар че фактически трябва да работи със страните, от които тръгват бежанците", посочи Йотова.

Тя сподели още, че „в някои среди в Брюксел" не са доволни от работата й с проблемните страни. „За тях бяха похарчени 2 млн. евро, а се стигна до там те да казват: Не ви искаме повече палатчиците и одеялцата, те не решават проблема ни!", посочи още евродепутатът.

"Надявам се Пламен Орешарски да вземе информирано решение – има много добри надпартийни кандидати", допълни тя, като изрази съмнение, че високият персонален рейтинг на Георгиева се дължи само на това, че не работи на територията на страната.

Илияна Йотова заяви, че Сергей Станишев не се стреми към поста на еврокомисар. „Много отдавна сме провели разговора със Сергей, правителството трябва да продължи да работи за България, а не за да си осигури той европейски пост", категорична беше тя.

Ден след „тежкото заседание", евродепутатът отхвърли определението за „другарски съд". „Ако Георги Първанов и Румен Петков бяха дошли, щяха да чуят много различни, противоположни мнения, една сложна амалгама от емоции, няма как да е другарски съд", разказа Йотова и допълни, че е имало много призиви за изключване на отцепниците.Според нея решението е „израз на логиката". „Независимо от многократно протегнатата ръка, стана ясно, че ще има нова листа. Няма как на едно място да бъдем хора, които ще работят в две посоки. Още повече, че ние не сме били активната страна", коментира Йотова.

Тя отново изрази разочарованието си от факта, че е била сред последните, които научили за инициативата, въпреки че работи с бъдещия водач на листата на АБВ Ивайло Калфин в Европейския парламент. „До вчера смятах, че можем да намерим общи интереси, да се явим заедно на Европейските избори. Аз вече нямам илюзии", призна Илияна Йотова и допълни, че с Калфин биха си казали „Добър ден" като „възпитани хора".

Тя подчерта, че с политиците от алтернативната формация, които останаха членове на БСП, макар и лишени от ръководните си постове в партията, ще водят предизборни дебати, както с всички останали противници, и ще се борят за всеки глас на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай