Йотова: 24 май да стане празник на Европа

Ще се справим с председателството на СЕ, ако спрем да се занимаваме само с НДК, обяви вицепрезидентът

Йотова: 24 май да стане празник на Европа | StandartNews.com

Няма война между институциите на „Дондуков" 1 и 2", отсече вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV.  "Ние с г-н Радев сме много различни от всички други преди нас. Опитват се да ни вкарат в стереотипите, в които 28 години живеем. Ние не искаме да сме част от тях", категорична бе тя и обяви, че за шест месеца в президетството не е уволнен нито един човек. "Да, има напуснали, но го направиха по свое желание", каза Йотова. 

Аз съм от малцината политици, които смятаме, че ще направим добро европейско председателство, но при едно условие – не можем 1 месец да се занимаваме само с НДК, продължи Йотова, защото така се бяга от важните теми, които трябва да се повдигнат. "Не приемам желанието на някои министри, които подготвят това председателство, да вървим по инерция и да не използваме момента да заявим нашата позиция", заяви Йотова.

Тя добави, че приема формулата на „трите К", но може да бъде и „трите С" – стабилност, сигурност, солидарност. "След ваканцията най-накрая ще започне големият разговор за това какво ще правим с председателството. Имаме поне 2 знакови дати по това време – 3 март и 24 май", допълни Йотова.

Тя бе категорична, че като единствени носители на кирилицата в Европа, България трябва да превърне 24 май в „празник на Европа". "Премиерът има няколко добри действия напоследък, който аз много одобрявам. Има осъзната национална политика, защото е крайно време България да излезе от кьошетата. А Бойко Борисов води много добра международна политика", завърши Йотова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай