Йордан Цонев: Пътят на България към Европа мина през Босфора, както каза Ахмед Доган

Йордан Цонев: Пътят на България към Европа мина през Босфора, както каза Ахмед Доган | StandartNews.com

Още през 90 г., създавайки ДПС, д-р Ахмед Доган пророчески предвиди европейското бъдеще на България. Той каза, че пътят на България към Европа минава през Босфора, и цялото общество му скочи. Едно от условията за ЕС бе да влезем в НАТО, а това можехме да получим от Турция. И именно оттам получихме първото одобрение - така нашият пък наистина започна от Босфора. Това припомни депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Канал 3.

"Тогава предвиждаха чуждите служби, че България е най-вероятното място за етнически конфликт. Но той не се случи тук, а се случи в Югославия, където не го очакваха", каза още Йордан Цонев.

"Българските мюсюлмани не избраха пътя на реванша, а на толерантността. В България това се случи и така се случи европейското бъдеще на страната. Това българските политици не трябва никога да го забравят", припомни той.

Йордан Цонев изтъкна, че темата за приобщаването на Западните Балкани към ЕС е засегната първо от ДПС. За завършилата среща на върха на 17 май в София той каза: "Поздравявам кабинета и всички български партии и политици, оказа се, че те са разбрали, че това не е европредседателство на ГЕРБ, а на България", каза той.

Според Йордан Цонев България трябва да бъде лоялен партньор на НАТО и ЕС.

"Държа да подчертая, че ние трябва да сме лоялни партньори в ЕС и в НАТО. Много ясно искам да кажа, че ДПС категорично е за това да бъдем абсолютно лоялни партньори в НАТО и ЕС. Това в никакъв начин не предопределя да имаме лоши отношения с когото и да било", каза Йордан Цонев и добави: "В конфликтните моменти не трябва да сме в ролята на лаещо куче, а да сме на позициите на ЕС и НАТО."

За залежалия в НС вече 4 месеца законопроект на Делян Пеевски и ДПС за прозрачността в собствеността на медиите, зам.-председателят на ПГ на ДПС каза:

"Първото, което да се направи, е прозрачността: коя медия как се финансира и кой е издателят. Обществото трябва да знае - тази медия е на този и се финансира оттук, оттук, по този начин. Следващите стъпки е как да бъде разрешено или забранено допълнителното финансиране".

По думите му ДПС иска едно - собствеността да е прозрачна. "А дали това са чужди юридически лица, в това няма нищо лошо. Но когато една медия е собственост на офшорка, това не е добре. А има българска голяма медия, която е собственост на офшорка. И нищо не е ясно."

За атаките срещу законопроекта от страна на кръга Капитал, Йордан Цонев подхвърли: "Да беше се сетил господин Прокопиев да го внесе този закон, да ми го беше донесъл, и щях да го внеса".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай