Янаки би Волен по пътешествия

Сидеров бил служебно само в Китай, Стоилов имал срещи от Страсбург до Баку

Янаки би Волен по пътешествия | StandartNews.com

Изненадващо, Янаки Стоилов, а не Волен Сидеров, се оказа пътешественик номер 1 в парламента. Покрай воаяжите на лидера на "Атака" през миналата година се вдигна най-много шум. Но справка за периода 21 май-30 ноември 2013 г., изготвена от администрацията на Народното събрание по молба на в. "Стандарт", показа, че Сидеров е пътувал служебно само до Китай.

От всичките 240 депутати в командировки в чужбина парламентът е изпратил едва 39. Международните им контакти са стрували на бюджета 90 223,29 лева, става ясно от справката. В сумата влизат и самолетните билети, които са по-голямото перо при всяко излизане зад граница.

Най-често в чужбина е ходил зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов. Командировките му са на стойност 9957,58 лева. Той е пътувал до Страсбург, Будапеща, Париж, Баку, Виена и Брюксел. Следваща в класацията е соцдепутатката Татяна Буруджиева, която е пътувала за 9888,74 лева до Истанбул, Вилнюс, Будва и Тбилиси.

Трети е Четин Казак от ДПС, който оглави правната комисия след оттеглянето на Христо Бисеров. Неговите пътувания струват 6898,30 лева. Казак е ходил два пъти до Истанбул, веднъж до Анкара, два пъти до Брюксел, във Вилнюс и в Дубровник.

Четвърти е Пламен Манушев от ГЕРБ. Той е ходил до Хърватия и Грузия срещу 6399,93 лева.

Пети е депутатът от левицата Спас Панчев, който е бил командирован за общо 4935,89 лева. Земеделецът е ходил в Тайланд, Литва, Португалия и Хърватия.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, чиито воаяжи са актуална тема от декември, служебно е пътувал само до Китай. Той беше в делегацията, водена от парламентарния шеф Михаил Миков. Депутатите бяха в Чунцин и Пекин от 12 до 17 декември.

Дружбата с Китай сплотяваха още Александър Паунов от БСП, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ от ДПС.
Соцлидерът Сергей Станишев е ходил 4 пъти до Брюксел, веднъж до Израел и веднъж до Палестина, но пътуванията му не са стрували нищо на парламента. Вероятно са били по партийна линия. Но при служебни пътувания не му се пишат неизвинени отсъствия от парламента.

30 000 лв. отишли за самолети в БГ

Точно 29 417,64 лева струват самолетните билети за пътуване в страната, които парламентът е платил на 36 депутати. Избраниците са се възползвали от правото си парламентът да им покрива самолетни билети за вътрешни полети, когато пътуват служебно. Повечето от тях са от градовете с летища - Бургас и Варна. Депутати от Добрич също летят до морската столица и от там пътуват с кола. Прави впечатление, че избраниците от Бургас летят по-рядко - вероятно заради магистрала "Тракия", по която прибирането със служебен автомобил е бързо и лесно.

По правилник депутатите от райони над 250 км от София имат право на максимум 40 двупосочни самолетни билета годишно. Влезлите от други избирателни райони могат да ползват най-много 12 двупосочни билета, ако пътуват служебно.

НА КОЛЕЛА

Бензинът глътнал близо 450 000 лв.

806 708 км навъртели служебните коли в новия мандат, 103-ма от 240 не ги ползват

449 711,32 лева е възстановил парламентът на 193-ма депутати за бензин при служебни пътувания с личните им автомобили. Това става ясно от справката за периода 21 май-30 ноември 2013 г., подготвена от НС по искане на в. "Стандарт".

Най-много при избирателите си "на собствен ход" е бил депутатът от ДПС от Бургас Хюсеин Хафъзов. На него са били възстановени за бензин 6016 лв. Същата сума е получил и колегата му от движението Дурхан Мустафа, който е в парламента също от Бургас. Отново 6016 лева си е възстановил за бензин зам.-шефът на ДПС Рушен Риза, който е депутат от Добрич.

С личния си автомобил по магистрала "Тракия" до парламента се придвижва и червеният депутат от Бургас Атанас Зафиров. На него са му били възстановени 5261,40 лева. Колегата му Пенко Атанасов явно също предпочита аутобана, но си е върнал 5016,60 лева.

Социзбраникът от Варна Борислав Гуцанов си е възстановил 5671 лева. С голяма сума е и националистката от морската столица Маргарита Николова - върнати са й 5269 лева. С личната си кола пътува при избирателите и депутатът от Варна Йордан Цонев (ДПС), който си е върнал 3394 лева. Лидерът на движението Лютви Местан, който като председател на парламентарна група има на разположение лична кола от гаража на парламента, също е ползвал своята служебно и си е върнал 1125,80 лева.

Отделно автомобилите от парламентарния гараж са навъртели по пътищата на родината 806 708 км. От общо 240 депутати колите изобщо не ползват 103-ма. Някои се возят и с лични, и със служебни.

Най-много персоналната си служебна кола е ползвал шефът на комисията по вероизповедания Пламен Славов (БСП) - 24 952 км. Той е депутат от Пловдив-окръг. Следва го съпартиецът му от Добрички район Пламен Желязков с навъртени 22 587 км. Депесарят от Велико Търново Хасан Хаджихасан е трети с изминати 21 244 км. След него е атакистът Адриан Асенов от Монтана с навъртени 20 717 км, а пети - червеният Емил Костадинов от Благоевград с 20 370 км.

Има 6 служебни пътувания в чужбина с автомобили от парламентарния гараж - две до Македония, 1 до Хърватия, 1 до Гърция, 1 до Румъния и 1 до Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай