Вучков се зарече за нови закони за службите през 2015 г.

Вучков се зарече за нови закони за службите през 2015 г. | StandartNews.com

София. Ще направя всичко по силите си 2015 година да бъде историческа от гледна точка на това, че ще бъдат приети четири закона за службите - рамков закон и закони за военното и цивилното разузнаване и Националната служба за охрана. В това се зарече вътрешният министър Веселин Вучков.

Той обеща, че рамковият закон може да бъде внесен в парламента още в следващите 2-3 седмици, а след това да се внесат и останалите три закона, касаещи НСО и двете разузнавания, каквито закони липсват и отдавна са обект на обещания и спекулации.

В рамковия закон има предвиден по-добър начин за координация между службите, включително и по-добър капацитет на Съвета за сигурност към Министерски съвет, посочи Вучков и отбеляза, че това е крайно необходимо с оглед новите предизвикателства, свързани с тероризма, пише БГНЕС.

Във връзка с убийствата от последните седмици и акцията във Варна от вчера, при която бяха задържани лица със съмнения за участие в един показните разстрели в София Вучков каза, че сутринта е провел разговор с Главна прокуратура, като при необходимост те ще дадат брифинг за повече подробности.

Относно нападенията на лекари той каза: Не само във връзка с нападения над лекари, по принцип най-сериозната реакция срещу всяка форма на престъпност, е влизането в сила на осъдителна присъда. Тъй като тази тема е нашумяла в последните месец и половина, искам да кажа, че Министерството, което оглавявам в момента, взема много енергични мерки срещу наистина превърналата се в епидемия тенденция за нападения срещу лекари.

Вучков посочи, че няма защо да се крие, че този проблем съществува. Той поясни, че съвместно със здравния министър д-р Петър Москов, са подписали съвместна заповед, с която са децентрализирали решаването на проблема с регионалните шефове на медицинските центрове и областните дирекции на МВР, които са провели срещи и са решили конкретно в каква ситуация как да се действия. „Защото смятаме, че проблемите на картата на страната изглеждат по различен начин. Има напредък в това отношение, въпреки че има инциденти от последните няколко дни", заяви вътрешния министър.

Веселин Вучков все пак посочи, че регистрираните случаи са намалели през последния месец и ще продължат да действат съвместно с МЗ и в бъдеще. Той декларира, че МВР не води статистика относно предполагаеми извършители на престъпления по етнически, религиозен и друг признак, забранен от Конституцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай