Вучков: Общините да финансират изграждането на охранителни камери

Вучков: Общините да финансират изграждането на охранителни камери | StandartNews.com

Червен бряг. Изграждането на системи за видеонаблюдение е изключително важно, защото при ограничения финансов ресурс на МВР трябва да се намерят алтернативни форми за превенция на масовата престъпност. Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков в Червен бряг, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Той обаче поясни, че МВР няма как да финансира подобни инициативи не само по бюджетни причини. Общините са тези, които трябва да подготвят проекти и да поемат цялата организация по поддръжката на камерите.

Той маркира задълженията на вътрешното министерство в осигуряването на формите на достъпа им, както и да консултират местата на монтирането им. Пример за добро взаимодействия и партньорство е община Червен бряг, където днес на специална церемония министър Вучков откри новата система за видеонаблюдение. Той посочи, че за реализирането на проекта общината е мобилизирала ресурс и е съгласувала с РУ - Червен бряг местата за монтирането на видеокамерите.

Техниката ще помогне и за по-бързото разкриване на извършителите на престъпления. По думите на вътрешния министър, където има изградени системи за видеонаблюдение, дори и в много малките населени места, регистрираните престъпления са намалели с 30-40 процента. От друга страна тези системи дават възможност за пренасочване на патрулните автомобили по други обходни маршрути, както и за по-качествено разследване.
Проектът за системата за видеонаблюдение в община Червен бряг включва всички населени места в общината - градовете Червен бряг и Койнаре и 12 села. Стартът на проекта бе представен на 7 декември 2012 година. Първият етап стартира през януари 2013 година. Технологично на този етап са монтирани 3 сървъра, една работна станция и 42 камери. Той вече доказва полезността на системата.

През 2013 година е регистрирана 39.75 % разкриваемост на криминалната престъпност в община Червен бряг. Резултатите показват, че след монтирането и използването на системата за видеоконтрол се констатира намаление на регистрираните престъпления с 15.78 %. През 2014 година е констатирана 49.15% разкриваемост на криминалните престъпления.

Вторият етап ще включи насищане на мрежата за видеонаблюдение, с още 54 камери, като общият брой ще достигне 96. Разположението на камерите е съгласувано с Районното полицейско управление на базата на анализ на потенциалните рискове за сигурността.
Точката на достъп до мрежата и контролът до информацията е само една и се намира в РУ - Червен бряг. Своевременно видеонаблюдение и контрол ще спомогне на полицейските сили да реагират в реална ситуация и реално време спрямо правонарушителите.

Чрез системата за видеонаблюдение в дългосрочен план ще се постигне:
- повишаване на мерките по превенция и противодействие на правонарушенията
- намаляване дела на престъпленията с висока обществена опасност и честотата на извършването им
- снижаване на разходите за противодействие на престъпността
- повишаване на ефективността при изпълнение на служебните задължения на органите на полицията чрез подобряване на мобилността и развитие на институционалния капацитет
- повишаване на сигурността на гражданите и на доверието им в способността на МВР да защити правата и законните им интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай