Втори сме в ЕС по спад на безработицата

Втори сме в ЕС по спад на безработицата | StandartNews.com

Драстичен спад на безработицата отчете социалният министър Зорница Русинова. Тя съобщи, че в последното тримесечие безработните у нас са 7.8%. Това подрежда България на второ мято след Кипър по спад на безработицата в Европейския съюз. Пред БНТ Русинова каза още, че над 97 хиляди души са започнали работа през последните месеци. В Бюрата по труда обаче са регистрирани над 120 хиляди трайно безработни. Намирането на работа за тях е сред предизвикателствата пред социалното министерство.

"Връщането на трайно незаетите на трудовия пазар в момента е трудно, защото бизнесът и местните власти в отделните региони не са толкова ангажирани с интерграцията им", заяви социалният министър. За да се реши проблема, Зорница Русинова планира да поиска областните управители, кметовете и представителите на синдикати и бизнес в отделните региони да подготвят краткосрочни прогнози за нуждата от работна сила по сектори, браншове и региони.

 "По този начин ще имаме много по-голяма гъвкавост на националните програми и на европейските средства - как тези хората да ги квалифицираме у ще махнем модела на субсидираната заетост", заяви Русинова.

В момента държавата плаща на бизнеса за обучение и наемане на безработни за определен срок. Според Зорница Русинова обаче това е изключително скъпо и неефективно.

"Социалната политика и в сферата на пазара на труда не може от тук нататък да бъде универсално хапче, което решава проблемните на всички. Важно е да търсим конкретния регион, конкретния, проблем и как може да решим конкретната съдба на конкретния човек", каза министърът. 

Русинова съобщи, че се готвят и нови правила за осиновяване. Предвижда се 28-те регионални съвета по осиновяване да бъдат обединени в един национален съвет, който ще заседава често и ще разглежда документите на кандидат-осиновителите от цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай