Волен: Искат да ме изкарат от политиката

Волен: Искат да ме изкарат от политиката | StandartNews.com

Който съди, ще го съдят, заяви доволният лидер на "Атака"

"Не съм извършил никакво престъпление. Считам, че прокуратурата се опитва да ме изкара от политическия живот". Това заяви пред Софийския апелативен съд (САС) лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на защитната си пледоария вчера. Апелативните магистрати в състав - Невена Грозева - председател, Пламен Дацов - докладчик и Светла Букова, взеха решение да оставят Сидеров и заместника му Десислав Чуколов на свобода срещу 6000 лева гаранция. От прокуратурата се опитаха отново да ги тикнат зад решетките, след като преди седмица двамата бяха задържани и прекараха около 12 часа в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров" преди Софийският градски съд да ги освободи. Заседанието продължи до 2 часа след полунощ срещу 19 ноември. Още тогава съдия Веселина Ставрева счете ареста им за незаконен. "Правото на държавното обвинение, предвидено в НПК за налагане на 72-часов арест, е с единствената цел да осигури явяването на обвиняемите пред съда, но само ако това време се изисква по технически причини или за предотвратяване на евентуално престъпление или бягство. Нито една от тези хипотези обаче не е налице в случая", заключи тогава Ставрева. Държавното обвинение вчера извади стари дела за хулигански прояви, опитвайки се да убеди съдиите, че Сидеров и Чуколов са обществено опасни и ако са на свобода, могат да вършат още престъпления. Прокуратурата припомни действията на атакистите от 2011 г. и 2013 г. в Батак и Бургас. При първия случай членове на "Атака" издърпали микрофоните от сцената, където се провеждала програма на общината, за да не бъде заглушаван лидерът им. Предвождани от него атакистите нахлули в сградата на общината и обиждали служители. Другият случай е от юли 2013 г., когато представители на "Атака" се спречкали с екип на телевизия СКАТ на бензиностанция в Бургас. Тогава

и от двете страни се изкараха жертви

и обявиха, че ще подадат жалби за случилото се. Вчера стана ясно, че Сидеров може да остане без имунитет и заради тези два скандални случая с негово дейно участие. Апелативният обвинител Димитър Абаджиев заяви, че колегата му от градска прокуратура Димитър Петров вече е изготвил предложение до главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на лидера на "Атака". В аргументите си пред съда вчера Абаджиев изтъкна още, че лидерът на "Атака" и заместникът му Чуколов имали "страст и към използване на служебни карти" и изисквали от органите на реда да им оказват съдействие. "В тяхното поведение и действия се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като същите стават все по-неудържими. При анализ на изложеното е налице постоянство, говорещо не за инцидентна проява, а за трайно изградени престъпни навици", се казва в протеста на прокуратурата. От обвинението изтъкнаха още, че двамата депутати са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани. По този начин хората на Цацаров обосноваха обвиненията си за хулиганство и принуда, повдигнати за действията на депутатите в нощта на 23 октомври в сградата на НАТФИЗ. Апелативните съдии обаче не приеха тези доводи за достатъчни за задържането за постоянно на народните представители. Според съда няма опасност двамата депутати да се укрият или да извършат ново престъпление. Магистратите нарекоха обоснованото предположение на прокуратурата "дълбоко погрешно", а определената от градските съдии гаранция от 6000 лева - достатъчна за нуждите на съдебното производство. Съдът определи опасността за ново престъпление по-скоро като предполагаема, отколкото като реална. Що се отнася до висящите наказателни производства срещу Сидеров и Чуколов, според апелативните съдии те не могат да бъдат приравнени на влезли в сила присъди.

"Съдът ясно и категорично каза, че

нашето задържане е било незаконосъобразно

посочи Сидеров, видимо доволен на излизане залата. Според него всички трябва да си направят изводите какво означава това, ако срещу народни представители се провеждат действия с незаконосъобразни средства. Сидеров заяви, че няма да прави квалификации, но "сега много ясно се вижда, че това, което прокуратурата е вършила, е имало друг подтекст". Запитан какво прави според него държавното обвинение, той отговори: "Върши незаконосъобразни действия!". Според лидера на "Атака" това се дължи на факта, че той е в опозиция. "От години водя политика, която е против нашата колониална ситуация, от американското посолство се бяха заканили да ме унищожат преди няколко години", обясни Сидеров и добави, че в правосъдната система понякога се изпълняват поръчки. Попитан дали отново ще ходи в НАТФИЗ, той заяви, че това е обществена сграда и не знае защо се внушава на хората, че влизането в нея е нещо нередно. "Начинът, по който съм го направил, тепърва предстои да се изясни в съда", заяви той и призова медиите да не бързат с присъдите, защото който съди - ще го съдят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай