Военният министър: 80% от техниката в България е съветска, нямаме 12 млрд. за нова

Военният министър: 80% от техниката в България е съветска, нямаме 12 млрд. за нова | StandartNews.com

„В НАТО няма статут на страна членка наблюдател – ако България иска да има армия, трябва да поддържа техниката си. МиГ-29 може да бъдат използвани до 2029 – 2030 г., защо да ги изхвърляме,?" коментира пред БиТиВи военният министър Красимир Каракачанов.

„80% от техниката в България е бивше съветско производство, но това е така при много държави – например Полша, която не знам да е проруска", посочи той.

„Може ли България да извади 10 – 12 млрд. евро, за да се превъоръжи изцяло с натовска техника?", попита той.

По думите му гостуването на бившия военен министър Николай Ненчев преди него в предаването е било забавно, но не е имало истина в думите на предшественика му.

„След като ремонтирахме 6 двигателя на МиГ в Полша, поляците отказаха. Защото купуват резервни части от Русия. Руснаците ги заплашиха, че ще им спрат резервните части след направен ремонт без лиценз", посочи той.

„Ненчев не ви отговори на въпроса за посредниците. Известно e, че като се ползват посредници, цената набъбва. А тук а са ползвани две фирми. Във военно-промишления комплекс фирмите на са Червения кръст, вземат пари за работата си", каза Каракачанов.

„Имало санкции – но за закупуване на нова техника. Когато става въпрос за поддръжка на съществуваща техника, подобни търговски договори са разрешени", каза той.

„Предстои подписване на рамков договор за следващите 4 години – за поддръжка на до 15 самолета МиГ-29, т.е. всичките, които имаме. Поръчваме частите – плащаш, като тръгнат. Не плащаш 40 млн. предварително", коментира той.

По думите му се падат по 100 часа нальот на година на самолет, и по около 30 на пилот, докато нормата в НАТО в 100 часа на пилот, така че е добре да го увеличим.

Каракачанов коментира и стабилността на коалицията – в светлината на напрежението между Волен Сидеров и Валери Симеонов.

„Правителството зависи от четирите коалиционни партньори, който и да се оттегли, ще има криза. Симеонов има едни виждания, Сидеров – друго. Истината е, че не трябваше да се излиза с толкова остри позиции. Но Русия не е фактор, който да създаде проблеми – нито в малката, нито в голямата коалиция", сигурен беше Каракачанов.

„Не е редно който и да е гост на България да поставя своя домакин в такава ситуация", коментира той визитата на патриарх Кирил.

По въпроса за думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че Кърджали е част от душевните граници на турците, Каракачанов попита защо да не повдигнем, въпроса за тракийските България по време на визитата на турския президент във Варна.

С над 1000 човека е увеличен съставът на МВР за 10 месеца. Но истината е, че има много какво да се направи. МВР не предава функциите си с евентуалното въвеждане на частната охрана – и сега се прави в много села", посочи още Каракачанов.

Относно идеята за възстановяването на строителни войски, това би могло да стане, но ако се въведе задължителната наборна служба. По думите му там биха могли да отбиват службата си неграмотните и малограмотните, които да запълнят празнотите в образованието си, докато междувременно се учат и на занаят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай