Внесоха законопроекта за банковата несъстоятелност

Внесоха законопроекта за банковата несъстоятелност | StandartNews.com

София. Народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася  закона за прихващанията при банкова несъстоятелност.

"Целта на този законопроект е една единствена - да защити обществения интерес; публичните средства, които ще се инвестират в КТБ; всички вложители - гарантирани и негарантирани; Фонда за гарантиране на влоговете, който след като изплати гарантираните депозити ще стане кредитор и ще ги замести", обясни един от вносителите на законопроекта и председател на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

По думите й през дългите месеци на специален надзор на БНБ в КТБ и особено напоследък са зачестили случаите, при които някои вложители и кредитополучатели се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си от това. "Извършват се изключително много цесии - продажба на влогове, като обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които се продават на фирми, които от своя страна имат кредити в КТБ. Целта е след това да бъде извършено прихващане", обясни Менда Стоянова.

Според нея това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си, те няма да влязат в масата на състоятелността и по този начин ще се ощети както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители. "Искаме да затворим тази възможност и смятам, че изготвените от нас текстове ще свършат тази работа. Те са в интерес не само на засегнатите вложители, но и на цялото общество, тъй като Фондът ще изплати влоговете и със заем, който държавата ще изтегли", каза Стоянова.

Информацията от преди две седмици е, че към момента квесторите на КТБ са получили уведомление за около 1,170 млрд. лева цесии, от които около 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващания. "Целта е след това да се извърши прихващане срещу задължение, иначе няма смисъл", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай