Внасят промените в Конституцията следващата седмица

Внасят промените в Конституцията следващата седмица | StandartNews.com

В момента има към 125 подписа за внасянето на промени в Конституцията, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Очаква се парафите да станат и повече. Някои от депутатите, които днес не са успяли да отидат в Народното събрание заради здравословни проблеми, са помолили за отсрочка при внасянето на промените, за да могат и те да се подпишат.

Цветанов отказа да се ангажира със срок за приемането на промените в основния закон, но посочи, че поправките ще бъдат внесени следващата седмица. Той каза, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат чути мненията на БСП и ДПС във връзка с промените в Конституцията. „Ще направим всичко възможно да бъдат чути и техните мнения и ако действително обединим усилията си да постигнем политически консенсус ще може да имаме тези промени, които са така желани за провеждането на реформата", заяви той .

От думите на Цветанов стана ясно, че към настоящия момент от АБВ имат политическо решение да не подкрепят промените в конституцията.

Радан Кънев: Ако не се получи подкрепа за промени в Конституцията би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна

Ние събираме всеки отделен подпис на народен представител от групите, които подкрепят законопроекта в момента, просто за да няма тълкуване, че някой народен представител не стои зад проекта. Ние днес събрахме 23 от 23 в Реформаторския блок, така че съвсем нормално за подкрепям тази идея да не оставяме подобни въпросителни, че на някой депутат му няма подписа да го гоним по коридора, ама вие искате ли съдебна реформа, не искате ли. Оттам нататък конституционното мнозинство ще бъде предмет на тежки преговори и тежки дебати в комисията, може би и дебати в зала. Моето мнение, ако мога да си позволя прогноза е че въпросът ще бъде решен по време на дебатите в зала. Това каза в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

На въпрос какъв знак би било ако конституцията остане отворена, не реформирана, Кънев отговори, че това би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна, тя е била такава в миналото, но аз вярвам в еволюцията на хората.
Те ще бъдат проведени със или без конституционна промяна. А да се проведе промяна в конституцията би било знак на стабилност, на единство на обществото ни и на непреходност на тези промени. Една промяна направена с обикновено мнозинство, може да бъде преобърната в следващия парламент, нещо което се е случвало в историята на българската съдебна система за последните 25 години и веднага мога да преброя на ум четири пъти, което е основната причина за крайната нестабилност и корумпираност на системата.

"С колегите от АБВ сме в постоянен диалог. Те не желаят да бъдат вносители, но вярвам, че ще имаме подкрепата им накрая след работата в комисията. Не искам да се драматизира за това кой е носител и кой не, законодателната работа тепърва предстои, ние не сме започнали", каза още Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай