Властелинът на тайните

Властелинът на тайните | StandartNews.com

Новият шеф на ДАНС с орден за заслуги към Френската република

Димитър Георгиев учи 30 000 полицаи и митничари да работят с Шенгенската информационна система

Димитър Георгиев - новият шеф на ДАНС, е добре познат в сферата на сигурността. Зад гърба му стоят години професионален опит, утвърждаване и обучение. В системата за сигурност у нас, в Европа и дори зад океана няма човек, който да не е дал положителна оценка за работата му.

Георгиев влезе под светлините на прожекторите по времето, когато стана зам. вътрешен министър при управлението на първия мандат на премиера Бойко Борисов. Той обаче започва службата си в контраразузнаването - НСС още през 1992 г. Има реализирани няколко успешни операции в борбата с организираната престъпност. С премиера Борисов заедно са карали курс в Съединените щати. После Георгиев оглавява българското бюро на Интерпол. До встъпването му в длъжност като председател на ДАНС той е помощник на вицепремиера Меглена Кунева по темата за Шенген. Ползва се с доверието на западните партньори, а самият Борисов му има пълно доверие. До назначението на Георгиев се стигна, защото досегашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев подаде оставка на 6 март, след като премиерът Борисов я поиска в изявление пред депутатите. За отстраняването му, заедно с вече бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, настояваше Веселин Вучков. Юридически пречки пред отстраняването им станаха повод Вучков да подаде оставка като вътрешен министър, която веднага бе одобрена от премиера. Самият Георгиев беше назначен през 2011 година, след като Павлин Димитров, който преди това изпълняваше длъжността зам. министър в МВР, подаде оставка заради факта, че е бил агент на ДС. В професионалната си кариера Георгиев преминава през различни длъжности.

От края на 2006 г. до 2011 г. той е представител на България в управителния съвет на Европол и в Генералната асамблея на Интерпол. В последните четири години изгражда, укрепва и развива бюрото СИРЕНЕ - България, и Националното звено Европол. Тази информационна система спира и кражбата на чужда самоличност през 2010 г., така полицаите от цяла Европа вече много бързо разкриват и арестуват бандити, които извършват престъпления, представяйки се с чуждо име. На национално ниво е организирал и ръководил обучението на около 30 000 служители на МВР, Агенция "Митници", ВКП, ДАНС и Военна полиция за работа с Шенгенската информационна система. Роден е на 15 август 1968 г. в София.

Той е човекът, който хвърля най-много усилия в следващата година, за да може страната ни да се включи в Шенгенската информационна система, разказват негови колеги. Завършва ВВТУ "Тодор Каблешков" като машинен инженер и ЮЗУ "Неофит Рилски" като магистър по счетоводство и контрол. Специализирал е в Академията на МВР, в института по лидерство "Пойнтман", САЩ, в Европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания, в Източния университет на Ню Мексико, САЩ. Участвал е в курсове за повишаване на квалификацията в Испания, Унгария, Гърция, Германия, Холандия. Преди време Георгиев получи званието Кавалер на Националния орден за заслуги към Френската република. През април 2014 година се случва и най тежката трагедия в живота му. Синът му Юлиян загива в катастрофа на Околовръстното шосе в столицата. 20-годишният студент от Техническия университет карал мотора си по бул. "Симеоновско шосе", когато го връхлетял мерцедес. От удара мотористът изхвърчал на метри и починал на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай