Вижте кои ще са съветниците на Близнашки

Вижте кои ще са съветниците на Близнашки | StandartNews.com

София. Министър-председателят проф. Георги Близнашки сформира екипа си, съобщиха от правителствената информационна служба. Той ще има десет съветници.

Георги Георгиев - началник на кабинета на премиера

Георгиев е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски". Бил е член на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, правен и бизнес консултант, адвокат по административно, търговско и финансово право. В периода 1990-1993 г. е заемал различни длъжности в Министерството на науката и висшето образование, бил е и главен секретар на министерството. В периода 2001-2003 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Проф. д-р Емилия Друмева - съветник по изборните въпроси

Завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", специализирала в Германия, Испания, Португалия, САЩ, Великобритания. Била е сътрудник по национално и сравнително конституционно право в Института за правни науки при БАН, директор на Дирекция „Правна и законодателна дейност" в НС, председател на експертния съвет към Временната комисия за изменение на Конституцията в 39-ото НС, български представител два мандата в Европейския комитет на Съвета на Европа. Съдия е в Конституционния съд от 2003 г. до 2012 г. Автор е на монографии, учебници, публикации в областта на конституционното право и правата на човека.

Деница Желева - съветник по външнополитическите въпроси

Желева е магистър по скандинавистика, американистика и икономическа психология от Рейнския университет „Фридрих Вилхелм" в Бон. Специализирала е в дипломатическите институти на министерствата на външните работи на Германия и България. Работила е във фондация „Конрад Аденауер" като координатор на проекти по медийната програма за Югоизточна Европа. Била е сътрудник в Катедра „Скандинавистика" във Философския факултет на Рейнския университет. В Датския културен институт в Бон е работила в звеното за връзки с обществеността.

Цвятко Георгиев - съветник на премиера по национална сигурност

Той е магистър по право и по история и география от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", магистър по психотерапия и консултиране от Нов български университет. Има следдипломни квалификации по медиация. В периода 2010-2013 г. е експертен сътрудник в подкомисията за парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за електронните съобщения към Народното събрание. Преди това е работил в НСО и ДАНС, където е бил директор на дирекция. Участвал е в Комитета по сигурността и Специалния комитет на НАТО.

Мая Иванова - съветник по юридическите въпроси

Тя е магистър по право в Софийския университет, където е съосновател на Клуба по конституционно право. От юни 2013 г. е юридически съветник в Изпълнителна агенция „Морска администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а преди това е работила в адвокатска кантора.

Д-р Ганчо Ганчев - съветник по икономическите въпроси

Завършил е международни отношения в Московския държавен институт. Специализирал е в чуждестранни научни организации и в международни финансови институции. Професионалната му квалификация е в сферата на финансите и кредита, финансовите пазари, макроикономическата политика, икономическата теория и теорията на прехода. Декан на Стопанския факултет на Югозападния университет в Благоевград.

Христо Христев - съветник по европейските въпроси

Доктор е по право от Университета на Нанси, Франция, и е преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Води специализирани курсове по право на ЕС в Института по публична администрация и в Академията на МВР. Участвал е в различни изследователски проекти на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Институт „Отворено общество", Transparency International, Фондация за развитие на правосъдието, Института по публична администрация на Германия. Автор е на редица публикации и преводни материали в областта на правото на Европейския съюз.

Веселин Нинов - съветник по медийната политика

Роден е на 16 октомври 1982 г. в Русе. Бакалавър е по връзки с обществеността от СУ „Св. Климент Охридски", магистър по политология от Философския факултет на СУ по специалностите „Политически мениджмънт" и „Международни политически отношения и сигурност". Започва професионалната си кариера в Правителствената информационна служба през март 2005 година. От 2010 г. до 2012 г. е главен експерт в Министерството на финансите, а от февруари 2012 г. до 7 август 2014 г. е началник на отдел в Прессекретариата на държавния глава.

Доц. Юлиана Матеева - съветник по наказателно-правна реформа

Матеева ръководи катедра „Правни науки" във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Доц. Матеева е съветник на министър-председателя по наказателно-правна реформа. Магистър е по право от Техническия университет във Варна, доктор по наказателно право от ЮЗУ „Неофит Рилски" – Благоевград. Професионалното й развитие е изцяло в академичната сфера – преподавала е в ТУ – Варна, ЮЗУ – Благоевград и Варненския свободен университет.

Проф. Калин Янакиев - съветник по въпросите на духовната сфера

Преподавател е във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Има издадени 13 книги и десетки публикации и студии. Изследователските му интереси са в областта на християнството, философията, средновековието, културата, православието.

Мануела Малеева - съветник по въпросите на младежта и спорта

Професионалната й кариера продължава от 1981 г. до 1994 г. За първи път намира място в топ 10 на световната ранглиста през1984 г. (№9), за да стигне до най-доброто си класиране – №3, през февруари1985 г. Спечелила е 19 титли на единично и четири титли на двойки. Бронзов медалист е от Олимпийските игри в Сеул. През 1993 г. е обявена за спортист №1 на Швейцария. Мануела Малеева е съосновател и оперативен мениджър на фондацията „Swissclinical", която работи в подкрепа на децата с увреждания в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай