21:05 ч.

03.01.18

2 мин.

0

3

0

Вицепрезидентът приветства Истанбулската конвенция

от редактор |

Вицепрезидентът приветства Истанбулската конвенция

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства в социалната мрежа приемането на Истанбулската конвенция от кабинета, като напомня, че е работила още като евродепутат от Партията на европейските социалисти за приемането й. Вицето на Румен Радев повтаря аргументите на Екатерина Захариева, а именно, че основната цел на документа е да спре насилието над жените и не се визира трети пол.


"Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея. Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му. Основното, което конвенцията защитава, е равноправието между двата пола. Най-важното в нея е реалната защита на жени, които са жертви на насилие. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат", отстоява позицията на мнозинството от правителството бившата социалистка, като критикува онези 8, които не са я одобрили, че поне е трябвало да прочетат конвенцията.


"Още през 2014 година в качеството си на евродепутат организирах конференция на тема "Немият вик на насилието" с участието на представители на неправителствения сектор, държавните институции и местната власт. Ратифицирането на Истанбулската конвенция от България още тогава беше основната ни цел в борбата срещу насилието върху жени. В цитирания в публичното пространство чл. 14, в който фигурира терминът "нестереотипни роли на пола", се има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които, най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини, и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи", повтаря думите на външния министър и Йотова.


"Както тогава, така и днес аз твърдо заставам зад жените-жертви на насилие и съм убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема. Надявам се, че назрялата по-широка дискусия по темата ще допринесе за по-добра информираност и ще убеди голяма част от българското общество във важността на проблема и необходимостта от неговото решаване", защитава ратификацията Илияна Йотова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:59 · 04.01.2018
Predatelstvo kak schte si sa i privetstvadch ma kolko ti platiha kato si bila evr.deputat da da govoridch gluposti ti dobre li si komuniska bkp i oschte ba vlast milionerka
Потребител · 10:46 · 04.01.2018
защо има разнобой зщото нинова има някакво желание за изпълняване дето не е изпълнено в политиката всичко е договорки а и тя отдавна е в мъжкия сектор ела да се разберем като мъже а то сега силикон има и на кожени каишки
Потребител · 09:49 · 04.01.2018
ЗАЩО ИМА РАЗНОБОЙ МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНСТВОТО И ПАРТИЯТА-МАЙКА НИНОВА?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент