Вицепрезидентът: Нужна е активна регистрация за изборите

По отношение на Турция България трябва да следва политиката на ЕС, твърди Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Нужна е активна регистрация за изборите | StandartNews.com

Най-точната оценка ще бъде, когато видим отчета на служебното правителство, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по Нова тв. Според нея по време на изборите не е било спокойно, но изпитът е издържан. "След като обвиненията са противоположни, значи е свършена работа", допълни тя.

"Натиск няма. Има идеи. Никой не харесва това, което се случи. След като приключиха изборите, тези рискове бяха забравени от политическите партии. Това, че президентът Радев каза на глас това, от което се страхуват всички българи, не може да е натиск. Някой наистина си е превишил правата с публикуването на закона. Така дискусията се измести. Вместо да се води по същество", допълни тя за търкания между институциите и около закона за уседналостта.

Според нея българите в чужбина трябва да гласуват. Според нея по-важен е другия въпрос - ние не знаем колко са българите в чужбина. "Колко от тях имат право на глас, как се правят секциите. Всичко това е на масата", допълни вицепрезидентът. "Проблем има, и специалистите трябва да си кажат мнението", допълни тя.

Има сериозни недоразумения в законите за българското гражданство, допълни Илияна Йотова. Според нея има неустановено гражданство в Турция. "Крайно време е да има активна регистрация", допълни тя.

Положението в Турция след референдума наистина е опасно. "Концентрирането на толкова власт е опасно. Но в тази ситуация ролята на България нараства. Трябва да засилим политиката си в Югоизточна Европа, защото сме единствената стабилна държава в района. Според нея съседите са се отказали от присъединяването към ЕС с обявения референдум за смъртното наказание", допълни Илияна Йотова. Трябва да следваме европейската политика към Турция, категоричен е вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай