Вицепрезидентът критикува оттеглянето на Истанбулската конвенция

Вицепрезидентът критикува оттеглянето на Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Къде е волята ни като общество да се преборим с насилието над жени? Къде е волята за промяна на законодателството, попита вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на дискусионния форум „Права на жените". Той бе организиран от Фондация "Фридрих Еберт" и Българският фонд за жените, съобщава пресцентърът на президентството. На форума Илияна Йотова изрази разочарование от решението на правителството да изтегли от парламента ратификацията на Истанбулската конвенция. По ирония на съдбата, подчерта Йотова, в деня, в който правителството оттегли конвенцията, една млада жена бе пребита до смърт от приятеля си, въпреки че за насилието над нея са знаели всички. „Дискусията относно законодателните промени за насилието срещу жените спря още преди да е започнала", отбеляза Илияна Йотова.

„Обществото не бива да бъде безучастно към насилието, защото така се превръща в значителна част от проблема. Не смея да си помисля, че сме привикнали към новините за насилие над жени, деца, възрастни хора", отбеляза вицепрезидентът и допълни, че отношението към най-уязвимите групи от обществото е признак за неговия прогрес.

По думите на Илияна Йотова изобщо не се чу гласът на жертвите на насилие в бурния поток от популистки изказвания за Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – документ на Съвета на Европа, която стана публично известна като Истанбулската конвенция. По ирония на съдбата, подчерта вицепрезидентът, в деня, в който правителството оттегли конвенцията, една млада жена бе пребита до смърт от приятеля си, въпреки че за насилието над нея са знаели всички. „Дискусията относно законодателните промени за насилието срещу жените спря още преди да е започнала", отбеляза Илияна Йотова.

„Недопустимо е темата за правата на жените да се използва като политическо оръжие, често в ръцете на популисти", заяви вицепрезидентът. Залитането към мними традиционни ценности, породено от безпомощността да се осигурят възможности и равен шанс за жените, Илияна Йотова определи като феномен, който заслужава сериозна дискусия.

Вицепрезидентът, която в качеството си на евродепутат дълги години е работила по въпроса за правата на жените, посочи, че темата бележи регрес и вече е в графата „второстепенни политики". Илияна Йотова отбеляза, че дори политическите лидери жени бягат от нея. „С разразилата се икономическа и финансова криза въпросът за оцеляването измести въпроса за правата", заяви вицепрезидентът, като подчерта, че жените са сред най-тежко засегнатите от рестриктивните мерки. Голям е процентът на работещите бедни и на черно сред жените. Във връзка с миграционната криза Илияна Йотова повдигна въпроса за тежкото положение на жените бежанци.

Вицепрезидентът цитира проучване, според което 70 процента от европейците подкрепят законови мерки за гарантиране на равенството между мъжете и жените. 86 на сто от запитаните смятат, че могат да бъдат представлявани от жени политици. Илияна Йотова посочи добрите примери за жени на високи политически и ръководни постове.

Като слаб определи вицепрезидентът напредъка в равенството между половете. „Пишат се прекрасни документи, но те остават декларативни", подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът сподели впечатленията си от есетата на ученички по темата за равнопоставеността, които участваха в инициативата „Посланик за един ден", организирана от британското посолство в София. „Едно от тях пише: „Толкова сме привикнали към неравенството, че сме спрели да го забелязваме". Да се замислим не само какво чуват, но и какво, още на 15 години, ни казват децата ни", призова Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай